INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Kétséges, hogy végigvihető-e a nyugdíjreform

Infostart / InfoRádió
A nyugdíjpénztárak rendszerének kialakítása nem változtatott semmin, azaz nem nőtt az öngondoskodás mértéke Magyarországon - mondta a Nyugdíj- és Idősügyi Kerekasztal elnöke a Figyelő és a Heti Válasz konferenciáján. Holtzer Péter szerint kisebb nyugdíjrendszer lenne szükséges, de egy nyugdíjreform nehezen vihető át, emellett az öngondoskodást kellene növelni, de amíg nincs az emberek zsebében pénz, addig megtakarításra nem tudnak gondolni.

1997-ben fogadták el a nyugdíjreformot és jöttek létre a nyugdíjpénztárak, de ez, bár reménykedtek benne, nem változtatott semmin, az öngondoskodás nem lett erősebb - mondta a Nyugdíj- és Idősügyi Kerekasztal elnöke.

Holtzer Péter elmondta: a nyugdíjrendszerben a demográfia és a foglalkoztatottság határoz meg mindent, és bármit tesz is egy kormány, ezeken a tényezőkön rövid távon nem tud nagy változást elérni.

Holtzer Péter azt mondta: a Bajnai kormány változtatásai, a 13. havi nyugdíj eltörlése, a nyugdíjkorhatár emelése és az egyéb szabálymódosítások könnyítettek valamennyit a nyugdíjkasszán, de ez nem fenntartható hosszú ideig, ugyanakkor nyertünk egy kis időt arra, hogy a következő kormány átgondolja mit lehet és mit tud tenni.

Holtzer Péter szerint már a legtöbb szakértő tudja, mit kell tenni, kétséges, hogy véghezvihető-e egy nyugdíjreform. Egyrészt, mert nagyon komoly átmeneti finanszírozási igénye van, a másik akadály az, hogy az embereknek nincs pénze, ezért nem takarít meg, harmadrészt pedig az állami reformok hitelessége az utóbbi időszakban komoly mértékben csökkent, azaz egyszerűen nem hisznek majd az átalakításban.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk