eur:
392.89
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Kétséges, hogy végigvihető-e a nyugdíjreform

A nyugdíjpénztárak rendszerének kialakítása nem változtatott semmin, azaz nem nőtt az öngondoskodás mértéke Magyarországon - mondta a Nyugdíj- és Idősügyi Kerekasztal elnöke a Figyelő és a Heti Válasz konferenciáján. Holtzer Péter szerint kisebb nyugdíjrendszer lenne szükséges, de egy nyugdíjreform nehezen vihető át, emellett az öngondoskodást kellene növelni, de amíg nincs az emberek zsebében pénz, addig megtakarításra nem tudnak gondolni.

1997-ben fogadták el a nyugdíjreformot és jöttek létre a nyugdíjpénztárak, de ez, bár reménykedtek benne, nem változtatott semmin, az öngondoskodás nem lett erősebb - mondta a Nyugdíj- és Idősügyi Kerekasztal elnöke.

Holtzer Péter elmondta: a nyugdíjrendszerben a demográfia és a foglalkoztatottság határoz meg mindent, és bármit tesz is egy kormány, ezeken a tényezőkön rövid távon nem tud nagy változást elérni.

Holtzer Péter azt mondta: a Bajnai kormány változtatásai, a 13. havi nyugdíj eltörlése, a nyugdíjkorhatár emelése és az egyéb szabálymódosítások könnyítettek valamennyit a nyugdíjkasszán, de ez nem fenntartható hosszú ideig, ugyanakkor nyertünk egy kis időt arra, hogy a következő kormány átgondolja mit lehet és mit tud tenni.

Holtzer Péter szerint már a legtöbb szakértő tudja, mit kell tenni, kétséges, hogy véghezvihető-e egy nyugdíjreform. Egyrészt, mert nagyon komoly átmeneti finanszírozási igénye van, a másik akadály az, hogy az embereknek nincs pénze, ezért nem takarít meg, harmadrészt pedig az állami reformok hitelessége az utóbbi időszakban komoly mértékben csökkent, azaz egyszerűen nem hisznek majd az átalakításban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×