eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megtorpant a gazdasági várakozások javulása

Majd féléves emelkedés után megtorpant a GKI konjunktúra-indexének emelkedése novemberben, az üzleti szektor és a fogyasztók várakozása is romlott kissé - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. által, az Európai Unió támogatásával készített felmérésben.

A GKI konjunktúra-indexe novemberben -27,5 pont volt, egy hónappal korábban -26,8, tavaly novemberben pedig -33,3 pont.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke, a május óta tartó markáns növekedést követően novemberben minimálisan csökkent. Rövid távú megtakarítási képességét, valamint a nagy értékű fogyasztási cikkek vásárlási esélyét az októberinél pozitívabban értékelte a lakosság, saját pénzügyi helyzetét viszont rosszabbnak.

A fogyasztói bizalmi index novemberben -51,9 pont lett, októberben -50,8 pont, tavaly novemberben pedig -56,7 pont volt. Az üzleti bizalmi index -18,9 pont lett az októberi -18,4 után, 2008 novemberében -25,1 pont volt.

Az üzleti szférán belül az ipari és építőipari bizalmi index stagnált, a kereskedelmi és a szolgáltatói kissé alacsonyabb lett. Az iparban az előző és a következő időszak termeléséről alkotott vélemény romlott, a rendelésállomány, ezen belül az exportrendelések megítélése viszont javult, s a saját termelésű készleteket is kisebbnek érezték a válaszolók.

Az építőipari bizalmi index értéke második hónapja lényegében változatlan - közölte a GKI. Novemberben kissé javult az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállományok megítélése is.

A kereskedelmi bizalmi index értéke az elmúlt időszakban elég jelentős ingadozást mutatott, novemberben az index értéke kissé csökkent. Az októberi nagy javulás után lényegesen kedvezőtlenebb lett a rendelések megítélése, s az eladási pozícióról alkotott vélemény is valamelyest romlott. A készletszintet viszont kisebbnek érezték a cégvezetők. A szolgáltatói bizalmi index több hónapos markáns erősödés után novemberben kissé csökkent. Különösen az üzletmenet megítélése romlott számottevően, a közeljövőre vonatkozó forgalmi várakozások lényegében változatlanok maradtak.

Az iparban és az építőiparban kissé mérséklődött az árcsökkentési szándék intenzitása, a kereskedelemben és a szolgáltatói szférában pedig összességében stagnálással kalkuláltak a válaszolók. A fogyasztók inflációs várakozása az októberi nagy zuhanás után novemberben minimálisan emelkedett.

A foglalkoztatási hajlandóság a stagnálást jelző szolgáltatások kivételével, ha minimálisan is, de minden ágazatban visszafogottabb lett. Fél évnyi javulás után jelentősen nőtt a lakosság munkanélküliségtől való félelme. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése csak az iparban javult, a többi ágazatban és a fogyasztók körében romlott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×