eur:
394.32
usd:
370.28
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

"Õrült, aki most készpénzt tart"

Kitart a véleménye mellett Mark Möbius, a Templeton feltörekvő piaci guruja, aki szerint érdemes a fejlődő piacokon befektetni. Nem szabad, hogy a nagyobb esések a kedvünket szegjék, hiszen a vállalatok jövedelmezősége a következő időszakban folyamatosan javulni fog, a részvényárfolyamok pedig ezt követni fogják - nyilatkozta a CNBC-nek.

Újra megszólalt

a legfőbb feltörekvő piaci guru, Mark Möbius, aki továbbra is kitart a vélemény mellett, miszerint nem érhet minket meglepetésként, ha bezuhan a piac 20 százalékot vagy még többet. A Templeton guruja szerint nem érdekes, hogy drága vagy olcsó a piac, hiszen amíg van likviditás (nő a pénzkínálat, valamint a származtatott termékek használata) addig nem lehet baj a feltörekvő piacokon, és tovább fognak menetelni a tőzsdeindexek.

A CNBC-nek adott interjújában azért utalt arra, hogy a nagyobb korrekció (a napokban a fejlett piacokon öt százalékosat, míg a feltörekvő piacokon 8-10 százalékosat láthattunk) majd akkor jön el, ha a befektetők többsége azt hiszi, hogy a jövő évben mégsem lesz olyan jó a vállalatok jövedelmezősége, mint azt előzetesen gondolták. Így pedig már az értékeltség fog a középpontba kerülni, és egyre többen gondolják majd úgy, hogy drágák a piacok.

Azonban ez csak átmeneti állapot lesz, hiszen a tényleges számok a vártnál jobbak lehetnek a következő két évben, ez pedig felrobbantja majd a piacokat.

A dollár gyengülése elkerülhetetlen

Nem mehetett el a kérdező a jelenleg legfelkapottabb téma, a dollár carry trade mellett, a jósprofesszor Roubini ugyanis már több esetben is hangsúlyozta, hogy nem gyengülhet a végtelenségig a dollár, a trend megfordulása pedig bajt hozhat a kockázatosabb eszközökre.

Möbius viszont éppen ennek az ellenkezőjét mondja, szerinte a carry trade továbbra is kitarthat, a jen 90-es évek béli tanulságai alapján pedig sokkal tovább élvezhetjük ennek áldásos hatását, mint az gondolnánk. A fő okként a guru azt hozta fel, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a közeljövőben nem emelheti az irányadó kamatát.

A kínai és indiai piacok értékeltségére visszatérve Möbius kiemelte, hogy a feltörekvő piacokon megszokott helyzethez képest sem olcsónak sem drágának nem nevezhetők a részvények. Az egészen biztos, hogy túlszárnyaljuk majd a jövőben a korábbi magasságokat, erre vonatkozóan azonban nem bocsátkozott találgatásokba Möbius. Véleménye szerint a mostani helyzetben nem éri meg túl sok készpénzt tartani, inkább a feltörekvő piacokon kell mozogni.

Figyelemmel kell azonban arra lenni, hogy a piaci érték a könyv szerinti érték arányában ne haladja meg a hármat (most kettőnél tartunk), hiszen akkor már az eufória és a buborék jelzőket lehet használni a piacon, és ajánlatos mihamarabb szabadulni a részvényektől.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×