eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Merril Lynch: "Magyarország jövőre világelső lesz"

Magyarország világelső lehet a költségvetési egyensúly helyreállítása tekintetében - nyilatkozta a Bloombergnek Radoslaw Bodys, a Bank of America Merrill Lynch közgazdásza, aki szerint 2011-ben már öt százalékos gazdasági növekedést produkálhat a magyar gazdaság.

A masszív magyarországi költségvetési szigorítás is hozzájárul a gazdasági visszaeséshez - jegyezte meg a szakértő, aki szerint éppen a szigornak köszönhetően Magyarország jövőre a világ vezető gazdasága lehet a költségvetés egyensúlyának helyreállítása tekintetében.

A Merrill Lynch elemzőjének kijelentése, miszerint vezető országgá válunk fiskális tekintetben, nem meglepő az elemzőház korábbi elemzéseinek fényében. A bank londoni szakértői már június végén kiadott elemzésükben is hangsúlyozták, hogy Magyarország jövőre az élre kerülhet a ciklikusan kiigazított költségvetési egyenleg tekintetében.

Magyarország a világ vezető gazdaságai közül (OECD tagállamokat tekintve) a legerősebb pozícióban kerülhet ki a globális recesszió végeztével. Mindemellett jövőre a magyar gazdaság ciklikusan kiigazított egyenlege többletet mutathat, amennyiben nem következik be a választások előtti lazítás a költségvetés tekintetében - írták akkor a Merrill elemzői.

Igazi újdonságnak számít viszont Radoslaw Bodys azon kijelentése, melyben Magyarországot kiemelten fontos országként emlegeti.

Magyarország 2011-ben egyike lehet azoknak a kiemelten fontos országoknak a világon, amelyek laza fiskális politikát folytathatnak, miközben a gazdaságok döntő többsége költségvetési szigort kénytelen alkalmazni - fejtette ki véleményét a BofA Merrill Lynch Global Research térségi elemzője utalva a bank által figyelt 40 ország teljesítményére. Véleménye szerint éppen ezért Magyarország hosszú távú kilátása igen vonzó és nagyon erősen felülteljesítő gazdasággá válhat 2 év múlva.

A Merrill elemzőjének becslése szerint a magyar gazdaság 2011-ben öt százalékkal növekedhet azok után, hogy jövőre 0,2 százaklékos GDP-növekedést produkál majd.

Bodys a hírügynökségnek adott interjújában megjegyezte, hogy becsléseik szerint jövőre 1,3 százalékos többletet mutathat a ciklikusan kiigazított elsődleges egyenleg (ez meghaladja a júniusban előrevetített értéket).

Mit mond a Merrill a magyar euróról?


Az ország kedvező költségvetési kilátásainak köszönhetően Magyarország a legjobb pozícióban van a térségben, hogy bevezethesse az eurót - vélekedik Radoslaw Bodys.

"Õszintén, úgy gondolom, hogy Magyarország bármikor meg tudja csinálni" - utalt az euró bevezetésére a közgazdász, aki hozzátette: el tud képzelni egy olyan forgatókönyvet, ahol hazánk már jövőre belép az ERM-2 árfolyamrendszerbe. A szakember határozottan állította, hogy Magyarország még Lengyelország előtt bevezeti a közös európai valutát.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×