eur:
399.29
usd:
363.94
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Kötelező biztosítás: megszűnik az év végi váltás

Még az idén is mintegy 800 ezer átszerződőt vár a kötelező felelősségbiztosítási kampány idején a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A hatóság főigazgatója elmondta: 2010-től lép életbe a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási törvény, amely már megszünteti ezt a kampányt. Varga Csaba hozzátette: a változás azonban négy-öt év alatt történik meg.

Most ősszel még minden a régi rendben történik, azaz október 30-án a biztosítótársaságok meghirdetik a kötelező biztosítási díjakat, és novemberben lehet átszerződni más céghez. A jövő évtől azonban már a szerződés megkötésének dátuma lesz a fordulópont, azaz minden autónál máskor.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének főigazgatója azt mondta: tavaly 780 ezer átszerződés volt, és idén is legalább ennyit várnak. Varga Csabát hallják.

Varga Csaba a 2010. január elsején életbelépő törvényről azt mondta: több olyan változás is van, amelyek az ügyfelek biztonságát és érdekét szolgálják. Ilyen például, hogy egyszerűsödik a szerződéskötés, létrehoznak egy garanciaalapot, amely arra hivatott, hogy ha egy biztosító csődbe megy, akkor ebből fizetik a károkat.

További változás, hogy kialakítják a központi kárnyilvántartást, így az ügyfeleknek ezután nem kell kártörténeti igazolást kérniük a régi biztosítójuktól, csak bemondja a bonus-malus besorolásukat és a központi rendszerben az új biztosítója ellenőrzi azt.

A Magyar Biztosítók Szövetségének főtitkára üdvözölte a jogszabály megszületését. Trunkó Barnabás emlékeztetett, hogy ötven éve működik Magyarországon a felelősségbiztosítási rendszer. A főtitkár az új törvény kapcsán kiemelte: a kampány megszüntetése nem jelenti azt, hogy a verseny a biztosítótársaságok között leáll.

A főtitkár hangsúlyozta: az új jogszabály a biztosítótársaságok számára is pozitívan rendezett néhány problémát. Ilyen például az, hogy a biztosítási díj késedelmes befizetése után késedelmi kamatot számolhatnak fel.

Trunkó Barnabás hozzátette: a Magyar Biztosítók Szövetségére ugyanakkor többletfeladatot ró a törvény, nekik kell ugyanis létrehozniuk és kezelniük a garanciaalapot, ugyanígy a központi kárnyilvántartási rendszert is.

A MABISZ egyébként tervezi, hogy egy éven belül a honlapján megjelenít egy biztosításidíj-kalkulátort, amely az összes társaság ajánlatát transzparensen bemutatja és összehasonlítja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell"

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Részletesen szólt Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és arról is, mi történik Európában két nappal az amerikai elnökválasztás után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×