eur:
399.32
usd:
363.9
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

A Gazprom szerint ismét gondok lehetnek a gázszállítással

A Gazprom nem zárja ki annak lehetőségét, hogy ismét fennakadások lesznek a társaság európai földgázszállításaiban az Ukrajnával fennálló nézeteltérések miatt.

A Gazprom vezérigazgató-helyettese, Alekszandr Medvegyev a Buenos Airesben zajló nemzetközi gázkonferencián kijelentette: "Nem tudunk 100 százalékos garanciát adni arra, hogy nem ismétlődik meg a 2005-es és a 2009-es helyzet", amikor komoly fennakadások voltak az európai szállításokban a gázárvita miatt.

Mindamellett a szeptemberi gázszámla időben való kifizetése biztató jel, ugyanakkor Ukrajna változatlanul kiszámíthatatlan a belpolitikai helyzet miatt.

Medvegyev ugyanakkor optimistán nyilatkozott arról, hogy a terveknek megfelelően 2011-ben megindulhat a gázszállítás Nyugat-Európába Ukrajna megkerülésével a keleti-tengeri Északi Áramlat vezetéken.

Úgy vélte, középtávon ismét drágulni fog a földgáz, de "a Gazprom nem az árak ugrásszerű emelkedésében, hanem tisztességes árakban érdekelt", ám nem részletezte, mit ért tisztességes áron.

A két ország között fennálló legújabb nézeteltérések oka, hogy Ukrajna jelezte, lényegesen, akár a felére csökkenti az orosz gázimportot jövőre, ami jelentősen visszavetné a Gazprom bevételeit. Az orosz vállalat arra készül, hogy legnagyobb partnereitől bírságot hajt be a szerződésekben rögzítettnél kevesebb földgáz átvétele miatt.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×