eur:
398.95
usd:
363.75
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

MABISZ: Az internet árcsökkenést hozott a biztosítási piacon

Új modellt kell kialakítani a biztosítási szektorban is, nem csupán a válság miatt, hanem az piacon jellemző új trendek miatt is - mondta a MABISZ elnöke a portfolio.hu biztosítási konferenciáján. Kisbenedek Péter szerint csökkenő jövedelmezőséggel és növekvő kárbejelentésekkel kell számolni.

10 éve töretlen fejlődés tört meg a válság hatására a biztosítók történetében - mondta a konferencia nyitóbeszédében a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke. Kisbenedek Péter hozzátette: ráadásul nemcsak egy komoly válság idejét éljük, hanem új trendek idejét is.

Az Allianz elnök-vezérigazgatója szerint ezért szükséges egy új modell kialakítása a biztosítótársaságoknál. Kisbenedek Péter felsorolta: a jövőben sokkal jobban számolni kell azzal, hogy az internet hatására átláthatóbbá és összehasonlíthatóvá váltak az árak, ami árcsökkenést hozott a piacon, mert a fiatal korosztály, akinek már természetes a net világa, most nő fel és kerül ügyfél státuszba a biztosítóknál.

Fontos az is, hogy a válság hatására egy erősödő állami szabályozásra kell számítani, és ez a működést is befolyásolja majd. Kisbenedek Péter hangsúlyozta: a legfontosabb azonban az, hogy az ügyfél-biztosításközvetítő-biztosító háromszög egyensúlyban legyen, egyik fél sem járhat rosszul.

A MABISZ elnöke hozzátette: a jövőben a biztosítótársaságok vezetőinek személyes felelőssége is nőni fog, elsősorban a szektor piaci megítélésében, emellett a biztosítási piac szereplőinek részéről egységes, proaktív fellépés szükséges, párbeszéd a szabályozókkal és az ügyfelekkel.

Kisbenedek Péter elmondta: a válság hatására eddig az életbiztosítások területén 23 százalékkal esett a bruttó díjbevétel, a nem élet biztosítások területén 3 %-os a csökkenés mértéke.

Ugyanakkor a szektor szereplői eddig válságállónak bizonyultak, stabil a tőkeellátottság, de azzal számolni kell, hogy a növekedni fognak a kárkifizetések, de a nyereségesség csökkenése kordában tartható a költségek visszafogásával. Kisbenedek Péter szerint most egy 2-3 éves konszolidációs időszak jön, utána ismét növekedés jöhet, mert az európai díjbevételeket tekintve Magyarország még messze áll az uniós a szinttől, tehát van a növekedésnek tere.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×