eur:
398.95
usd:
363.75
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Erdei Tamás nem ért egyet azzal, hogy a hitelfelvétel elbírálását egyetlen mutatóhoz kössék

A Magyar Bankszövetség elnöke, Erdei Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélekedett: annak megszabása, hogy bizonyos jövedelemhatárok szerint mekkora lehetne a maximális havi törlesztőrészlet, felesleges beavatkozás lenne a kereskedelmi bankok gyakorlatába.

Megválasztása után első dolga volt a Magyar Bankszövetség új elnökének, hogy felvegye a kapcsolatot a Magyar Nemzeti Bankkal és a Pénzügyminisztériummal az előbbi devizahitelezési javaslatai ügyében. Erdei Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a jegybank javaslatának egyes részeit maguk is támogatják, bizonyos pontokon azonban szeretnének változtatni.

A MKB Bank elnök-vezérigazgatója szerint elfogadható a jegybank érvelése, amely szerint az ország pénzügyi stabilitása érdekében bizonyos korlátokat kell szabni, vagyis szükséges maximálni a kiadható hitel és az érték arányát, a tervezetben szereplő mértékeket azonban módosítanák. Míg az MNB a lakáshitelek esetében 70 százalékot javasol, a bankszövetség viszont 80 százalékban gondolkodik - fejtegette.

A jegybank és a bankszövetség véleménye elsősorban az euró megítélésében tér el - magyarázta Erdei Tamás, aki szerint a hosszú lejáratú lakáshitelek esetében a közös fizetőeszközt már úgy kell tekinteni, mintha az a saját valutánk lenne, hiszen a törlesztés ideje alatt Magyarország is bizonyosan csatlakozik eurózónához. Éppen ezért szeretné a szövetség a forint- és az euróalapú hitelek közötti, a jegybanki rendelettervezetben szereplő különbséget lényegesen csökkenteni.

Az egyéb devizákon alapuló hitelekkel kapcsolatos teljes restrikcióval egyetért a bankszövetség - jegyezte meg az MKB Bank elnök-vezérigazgatója.

Felesleges

A bankszövetség a tervezet azon részét sem tartja elfogadhatónak, amely a jövedelem alapján meghatározná a havi törlesztőrészlet maximumát. E javaslatnak sem az elvével, sem a mértékével nem ért egyet a szervezet - hangsúlyozta Erdei Tamás, aki szerint ennek megszabása teljesen felesleges beavatkozás lenne a kereskedelmi bankok gyakorlatába.

A kockázatok felmérése a pénzintézetek feladata - hangsúlyozta a bankszövetség elnöke, hozzáfűzve: ez olyan mértékű restrikció, ami lényegesen korlátozná az új és használt lakások piacát, így gazdasági visszaeséshez vezetne.

Az MKB Bank elnök-vezérigazgatója hozzátette: azért sem értenek egyet azzal, hogy a hitelfelvétel elbírálását egyetlen mutatóhoz kössék, mert Magyarországon a tényleges és az igazolt jövedelmi helyzet sok esetben lényegesen eltér. Sok más olyan biztosíték van - egy másik lakás jelzáloga vagy a rokonok kezességvállalása - amit egy kereskedelmi bank használhat - tette hozzá.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×