eur:
398.8
usd:
363.62
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Bánfi Tamás nem támogatja a hitelezés szigorítására kidolgozott javaslatot

Jelenlegi formájában nem támogatja a jegybank által a hitelezés szigorítására kidolgozott javaslatot Bánfi Tamás, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja. A Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára a portfolio.hu-nak nyilatkozva azt mondta: sem az időpontot, sem a javaslat tartalmát nem tartja megfelelőnek, mert szerinte a hitelezés csökkentése miatt lassabban indulhat be a gazdasági növekedés, és a tovább marad alacsony a foglalkoztatottság.

 Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke vasárnap, az IMF közgyűlésén beszélt először arról, hogy rendeletben kellene korlátozni a devizahitelezést Magyarországon. A Bankszövetség frissen megválasztott elnöke, és több pénzintézet vezetője szerint is szűkíti a piacot és tovább mélyítheti a recessziót a Jegybank javaslata. Erdei Tamás a Bankszövetség elnöke, az MKB bank elnök-vezérigazgatója a portfolio.hu-nak nyilatkozva úgy fogalmazott: derült égből villámcsapásként érte őket a javaslat, és olyan kompromisszumra törekednek, amely egyformán szolgálja a hatóságok, a Jegybank, a bankrendszer, és legfőképpen a lakosság érdekeit.

Simor András csütörtökön egy szakmai konferencián úgy fogalmazott: "Most kell szigorítani a devizahitelezést annak érdekében, hogy a két-három év múlva ismét bővülő likviditás nyomán ne ismétlődjön meg a magyar devizahitelesek vesszőfutása.

Bánfi Tamás szerint viszont elképzelhetetlen, hogy pár év múlva hasonló folyamat játszódjon le, de ha mégis, akkor a konszenzuson alapuló szabályozás azonnal megtörténhet.

A Monetáris Tanács tagja a portfolio.hu-nak nyilatkozva elmondta: az euró bevezetésére pár éven belül sor kerülhet, éppen ezért a 15, 20 vagy 25 éves jelzáloghiteleket tanácsosabb euróban, mint forintban felvenni.

A Jegybank által javasolt szabályozás szigorú jövedelem-feltételeket írna elő a hitelfelvevőknek, és a forint hiteleknél lazább, a devizahiteleknél súlyosabb fedezeti követelményeket állapítana meg. A gépjárművásárlásokhoz kapcsolódó hiteleknél 5 évben maximálná a futamidőt.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×