eur:
399.19
usd:
363.92
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Mélyítené a recessziót a jegybank hitelezést korlátozó tervezete

Tovább szűkíti a lakáshitelezést a jegybank által kidolgozott, a devizahitelezés korlátozásáról szóló javaslat - mondta az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában az MKB Bank elnök-vezérigazgatója. Erdei Tamás szerint emellett a gazdasági növekedés lehetőségét is korlátozza a tervezet.

Ha a Magyar Nemzeti Bank által előterjesztett javaslat megvalósul, akkor rendkívül megnehezül a lakossági hitelezés, és lényegesen leszűkül azoknak a köre, akik lakáshitelhez juthatnak - mondta az InfoRádiónak az MKB Bank elnök-vezérigazgatója.

Erdei Tamás azonban hozzátette: egyetért azzal, hogy valamilyen módon korlátozni kell a devizahitelezést és a kiadható hitelek nagyságát, de mint fogalmazott, ehhez komoly szakmai együttműködés kell, hogy "ne essünk át a ló másik oldalára", mint a mostani tervezettel.

Az elnök-vezérigazgató szerint a jegybank javaslata, amely a deviza- és a forintalapú lakáshiteleket is korlátozná, túl szigorú és szükségtelen, pláne egy olyan időszakban, amikor a piaci körülmények miatt egyébként is jelentős mértékben visszaesett a lakáshitelezés.

A már meglévő deviza- és forinthitelekre ez a szabályozás nem jelent megoldást, és nem tisztázott, hogy a hitel-átütemezésnél -, amikor új hitelszerződés aláírásra kerül sor - alkalmazni kell-e. Ha igen, akkor az jelentősen megnehezíti az átütemezéseket - véli Erdei Tamás.

A bankigazgató arról sincs meggyőződve, hogy a hitelezés ilyen mértékű korlátozása segítené a gazdaság fellendülését, sőt szerinte tovább mélyítheti a recessziót, hiszen ez tovább korlátozná a bankok hitelfelvételét és hitelnyújtását. Ráadásul versenyhátrányba is kerülhetnek a magyar pénzintézetek, mert akinek lehetősége lesz rá, az külföldről vesz majd fel hitelt.

Erdei Tamás szerint jó megoldás lehetne a pozitív adóslista bevezetése, ám, mint fogalmazott, ez még mindig tabutéma Magyarországon.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×