eur:
389.72
usd:
362.77
bux:
68044.71
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Stabilra javította a magyar kilátást a Standard & Poor's

Negatívról stabilra javította Magyarország adósbesorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor's hitelminősítő, a kitartó konszolidációs erőfeszítések eredményeire hivatkozva. A világ legnagyobb hitelminősítője ezzel levette a napirendről Magyarország leminősítését.

Az S&P jelenleg a közepes befektetői sáv alsó szélén, "BBB mínusz" osztályzattal tartja nyilván a magyar szuverén devizaadósságot. Az eddig érvényben volt negatív kilátás leminősítés lehetőségére utalt; ha erről a szintről a cég tovább rontotta volna a magyar osztályzatot, a besorolás a befektetésre ajánlott kategória alá, a spekulatív sávba került volna.

Magyarország szuverén adósságát a három nagy nemzetközi hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván. A Fitch az S&P magyar besorolásánál egy fokozattal magasabb, "BBB", a Moody's még eggyel jobb, "Baa1" (a másik két cég metodikájában "BBB plusz"-nak megfelelő) osztályzattal listázza a magyar adósságot.

Eddig mindhárom cég negatív kilátást tartott érvényben a besorolásokra; a Standard & Poor's a maga részéről ezt változtatta pénteken stabilra.

Az S&P egyben megerősítette a "BBB mínusz/A3"-as deviza- és forintadósi osztályzatot, és érvényben hagyta a devizaátutalási és konvertibilitási kockázati megítélés besorolását is, "A mínusz" szinten.

A kilátásjavítás indoklásához fűzött pénteki elemzésében a hitelminősítő annak a véleményének adott hangot, hogy a kitartó magyarországi konszolidációs erőfeszítések gátat szabnak a magyar költségvetési hiány mélyülésének, a gazdaságra nehezedő, lefelé ható nyomások ellenére is.

A hazai és nemzetközi kötvénypiac fokozatos normalizálódása enyhítette Magyarország függését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU tavaly november óta rendelkezésre álló, 20 milliárd eurós finanszírozási csomagjától - áll az S&P elemzésében.

A hitelminősítő szerint még mindig vannak kockázatok a jövőben esetleg felmerülő pénzügyi szektorbeli kötelezettségekkel kapcsolatban, de a stabilizálódott forintárfolyam és a fokozatosan javuló hozzáférés a külső finanszírozásokhoz "valamelyes könnyebbséget" jelent.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×