eur:
388.72
usd:
361.77
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

A felére csökkentek a bérleti díjak a bevásárlóutcákban

A világelső New York-i Fifth Avenue-hoz képest tizedannyi az átlagos bérleti díja az üzleteknek a budapesti Váci utcában - mondta a listát készítő Cushman and Wakefield kiskereskedelmi részlegének vezetője. Szabó Viktória hozzátette: a válság miatt a bérleti díjak felére csökkentek a vizsgált 60 ország legdrágább utcáiban.

A budapesti Váci utca a világ 34. legdrágább bevásárló utcája a Cushman and Wakefield legfrissebb felmérése szerint. Szabó Viktória, a kiskereskedelmi részleg vezetője az InfoRádiónak elmondta: a 274 vizsgált bevásárló utca közül a Váci utca négy helyet esett vissza, de így is megtartotta fölényét Lengyelországgal és Szlovákiával szemben.

A leghíresebb magyarországi bevásárló utcában mintegy 3 millió forint havi bérleti díjat fizetnek a kiskereskedők egy száz négyzetméteres üzletért, ez az összeg New Yorkban tízszer nagyobb - közölte Szabó Viktória.

A nemzetközi ingatlan-tanácsadó 24 éve nem látott bérletidíj-visszaesést tapasztalt, a vizsgálat szerint az elsődleges bérleti díjak átlagosan 54 százalékkal csökkentek világszerte. A tavalyi évhez képest csupán a vizsgált helyszínek 18 százalékánál volt tapasztalható az elsődleges bérleti díjak növekedése, a többinél csökkentek, illetve nem változtak a díjak.

A gazdasági válság a világ legelőkelőbb bevásárló utcáinak több mint felére hatással volt, az elmúlt 12 hónap a vásárlóerő, illetve a kiskereskedelmi értékesítés visszaesése miatt az üzletág történetének legnehezebb időszaka volt.

A New York-i Fifth Avenue nyolc éve áll az élen, most a második helyen lévő hongkongi Causeway Bay-t és a harmadik helyezett párizsi Champs-Élysées-t előzve meg. Az idei évben a legnagyobb növekedést a németországi Münchenben található Kaufingerstrasse mutatta, a bérleti díjak 7,1 százalékos emelkedésével.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×