eur:
393.84
usd:
368.6
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Oszkó csak szigorú feltételekkel adna állami garanciát a BKV-nak

Oszkó Péter pénzügyminiszter a BKV-nak csak szigorú feltételek mellett nyújtana állami garanciát, s úgy vélte, Magyarország már nem nagybeteg.

A FigyelőNET-nek nyilatkozó pénzügyminiszter úgy vélte, az öt százalékpontos járulékcsökkentés okozta 302 milliárd forint bevételkiesés megérte, ezt mutatja az is, hogy a magyar munkanélküliségi adatok jobbak a szlovák adatoknál.

Mindezzel együtt a pénzügyminiszter hangsúlyozta: válság van, s a foglalkoztatás nem nő sehol a világon, Magyarország is csak arra vállalkozhat, hogy a munkanélküliség növekedési ütemét lassítsa, és ez sikerült is.

Megerősítette, jövőre az önkormányzatok 120 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhatnak, s bár Bajnai Gordon miniszterelnök pénteken találkozik az önkormányzatok képviselőivel a csomag nem puhulhat fel, mivel a takarékosság nagyon fontos eleme a büdzsének.

A közösségi közlekedéstől is elvonnak 40 milliárdot, ám ez elsősorban MÁV-ot és nem a BKV-t érinti - mondta a pénzügyminiszter.

A BKV 30 milliárd rendkívüli támogatásáról kifejtette: közérdek, hogy Budapestnek legyen működő tömegközlekedése, de az is, hogy a BKV tisztán, átláthatóan, takarékosan működjön. Kizárólag akkor tudnak tárgyalni hitelgarancia nyújtásáról, ha bizonyossá válik, a BKV képes átláthatóan, fegyelmezetten gazdálkodni.

Elmondta, az egészségügyi tárca költségvetése szinten marad, míg a szociális tárca költségvetése nem összevethető a tavalyival, mert kikerült belőle a gázártámogatás, amit a költségvetés közvetlenül a Robin Hood-adóból finanszíroz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×