eur:
388.78
usd:
361.96
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Meg vannak számlálva a Porsche napjai

A Porsche napjai meg vannak számlálva, mert a sportkocsit gyártó cég és a Volkswagen vezetői között alapszerződés született a két vállalat egységes autóipari konszernné alakításáról. Ebben pedig a Porsche két év múlva már mint a VW 10.gépkocsitípusa fog szerepelni.

A Volkswagen és a Porsche felügyelő bizottsága között aláírt megállapodás hosszú csatározás végére tett pontot. Ennek értelmében a két autógyár több lépésben fuzionál.

A VW még idén 42 százalékos részvényarányt szerez a Porschénél, az elkövetkező két év során pedig teljesen átveszi a stuttgarti sportautó gyárat. A Volkswagen egyik főrészvényese, Alsószászország a jövőben is megtartja döntési jogát az autógyár ügyeiben, miközben a Porsche iránt már jó ideje érdeklődő katari emírség ugyancsak jelentős összeggel beszáll az új autóipari konszernbe.

Az alapszerződés rögzítette továbbá azt is, hogy a részvények tíz százaléka az alkalmazottak tulajdonát képezi, és így anyagilag is érdekeltek lesznek a cég nyereségessé tételében. A német szakszervezeti szövetség egyik vezetője megelégedését fejezte ki, mert szerint a szerződés " az egész német autóipar javát" szolgálja.

Sokkal vontatottabban halad az Opel megmentésére irányuló próbálkozás. A tulajdonos amerikai General Motors eredetileg július közepéig akart döntést hozni, azonban a két ajánlattevő - az osztrák-kanadai Magna és a Ripplewood nevű amerikai befektetési cég belgiumi leányvállalata - ismételten módosítja javaslatait.

Noha a Magna elnöke csütörtökön a végső megállapodás aláírását adta hírül, a bejelentést a General Motors európai központja Zürichben máris cáfolta és hangsúlyozta, hogy a Ripplewood újabb módosítással állt elő, ami tüzetes tanulmányozást igényel. De még ha alá is írják a General Motors detroiti székhelyén a megállapodást, ezt még a berlini kormánynak is jóvá kell hagynia, következésképpen az Opel jövőjét meghatározó végső döntésre ősz előtt aligha kerül sor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×