eur:
389.12
usd:
361.98
bux:
68510.27
2024. május 8. szerda Mihály

Elképesztően jó az FHB eredménye

Erősen úgy néz ki, hogy nem az FHB lesz az a bank, amely miatt csökkeni fog a magyar bankrendszer eredményessége az idei évben. A 2. negyedévben a hitelintézet valami elképesztően jó teljesítményt mutatott, profitabilitása a legfényesebb időket idézi. Az FHB ma publikálta gyorsjelentését.

A 2. negyedéves adózott eredmény 2,6 milliárd forint lett, ami minden idők legjobb teljesítményének számít. A bázisidőszaki értéket 130, a szűk elemzői konszenzust 124 százalékkal haladta meg a nettó eredmény. Ha az év első félévét nézzük, a profit négymilliárd forint fölé került, ami 17,2 százalékkal magasabb, mint a bázisidőszaki érték. A swap hatás nélküli adózás előtti eredmény 2009. június 30-án 7,8 milliárd forintot tett ki, az előző év azonos időpontjához képest 61,3 százalékkal magasabb.

A jó eredmény hátterében a brutálisan jó nettó kamatbevétel áll, a közel 6,4 milliárdos 2. negyedévi érték jelentősen meghalad bármilyen korábbi számot. A magas nettó kamatbevétel oka egyszerű, a kamatbevételek továbbra is rekordszint környékén tanyáznak, míg a forrásköltségeken szemmel látható a csökkenés.

A gyorsjelentés nagy pozitívuma, hogy a jó nettó kamatbevételt később sem herdálta el az FHB. Igaz, hogy a díjbevételek az előtörlesztések visszaesése miatt csökkentek, s most a devizán sem keresett annyit a bank, mint az első negyedévben, de a nettó kamatbevétel ereje megmaradt a működési eredmény szintjén is. Ezután jön az újabb pozitívum, a bank hihetetlenül költséghatékony volt, a kiadás/bevétel mutatója alig haladta meg a 40 százalékot.

Az FHB a 2. negyedévben több mint 1,5 milliárd forint értékben képzett céltartalékot, azonban ezt is elbírta a jó eredményesség. Bár a közel 1,6 milliárd forint egy nagy kereskedelmi bank fél fogára sem elég, hogy a magyar bankok közül nagy valószínűséggel az FHB rendelkezik a legjobb portfólió-minőséggel. Nincs nagyvállalati üzletág, a KKV nő, de egyelőre az is inkább gondolatkísérlet, míg jelzáloghitelek területén az FHB volt az egyik legkonzervatívabb hitelező.

A nem teljesítő hitelállomány aránya, amelyre értékvesztést számolt el a bank 2009. június 30-án 2,8, 2009. március 31-én 1,82, 2008. június 30-án 1,24 százalék volt. Az értékvesztés aránya a teljes állományra vetítve 2009. június 30-án 0,74, 2009. március 31-én 0,46, 2008. június 30-án 0,20 százalék volt.

A konszolidált mérlegfőösszeg egy év alatt 630,7 milliárd forintról 817,5 milliárd forintra, 29,6 százalékkal emelkedett, a 2009 első féléves emelkedés 18,6 százalékot tett ki. Bár a bankpiac növekedése lelassult, az FHB (az állami forrásbevonás segítségével is) tovább nőtt, ugyanakkor a hitelállománya csökkent

Az FHB Kereskedelmi Bank fejlődik, a lakossági bankszámlák száma már 33 ezer fölé hízott. Ez ugyan még nem az a volumen, amelytől sírva remegnének az OTP vagy az Erste igazgatósági ülésén, de fejlődés tagadhatatlan. Itt is a helyzet, hogy amíg a piac áll, addig megvan az esély, hogy szabad szemmel is látható kereskedelmi bankká fejlődjön a pénzintézet.

Az FHB mostanában alaposan el van látva állami forrással és az IFRS szabályok szerint a saját tőkében meg nem jelenő tőkével, ugyanakkor rendkívül fontos, hogy a bank nem felejtkezett el a tőkepiacról, már-már azt lehet mondani, hogy júniusban már feltűnően aktív volt.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×