eur:
393.11
usd:
367.41
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Így drágulnak a banki szolgáltatások

Drágulnak a folyószámla-vezetés díjai több banknál - írja a világgazdaság. A pénzintézetek többsége már közzétette a megújított kondíciós listákat. Az egyoldalú szerződésmódosításról szóló jogszabály augusztus elsején lép hatályba.

Már lehet böngészni a megváltozott kondíciós listákat. A változtatások egyértelműen drágulást jelentenek. Vannak bankok, akik csak kisebb módosításokat tettek, de vannak olyanok is, akik rendesen átgyúrták a kondíciós listájukat - írta a Világgazdaság.

Utóbbira példa a CIB Bank, ahol az eddig ingyenes számlacsomagnak is lesz díja, igaz, csak 2010-től, ezen kívül drágább lesz a régebbi számlakivonatok beszerzése, és emelkednek a számlamozgásokról küldött sms-értesítések árai is.

A K and H Banknál is változás, hogy már 10 ezer forint alatt is kell készpénzfelvételi díjat fizetni és a felső határát is eltörölték ennél a tarifánál, drágul a bankon belüli átutalás, emellett 5-6 százalékban emelkednek a számlacsomagok havidíjai, és forint helyett euróban kell fizetni a devizaszámlák vezetéséért.

Az Ersténél a bankfiókban indított átutalások maximális díja emelkedett és többet kell majd fizetni a telebankos és netbankos átutalásokért is.

A Budapest Banknál szintén a számlavezetési díjakat emelték. A FHB-nál a telebankos ügyletek tarifái nőnek, igaz a közelmúltban több fejlesztés is volt a netbanki területen, ami indokolhatja a változtatást.

A legnagyobb lakossági banknál is több változást harangoztak be, ezek többsége azonban majd csak hónapok múlva, 2010 márciusától lép életbe: az elektronikus számlacsomagok jelenlegi díjmentes szolgáltatásaiért márciustól már kérnek díjat, ahogy pénzbe fog kerülni az OTP-s hitelek bankon belüli törlesztése a folyószámláról.

A változtatások azért is érdekesek, mert az augusztus elsejétől életbe lépő, a bankok egyoldalú szerződésmódosításáról szóló törvény igazából a kölcsön- és a lízingszerződések esetében szigorítottak jelentősen a feltételeken. Az egyéb banki szerződések tekintetében a jogszabály gyakorlatilag a korábbi előírásokat erősítette meg. Azaz olyan banki szolgáltatásokért kérnek többet ezután, amelyeket az új jogszabály nem korlátozott az eddigi gyakorlathoz képest. Az ügyfeleknek némi optimizmusra adhat okot, hogy két hete megállapodás született, miszerint a pénzintézetek és az érintett hatóságok szeptemberig közösen kidolgozzák a tisztességes banki magatartás kódexét, amit a fogyasztóvédelmi szerepben megerősített Pénzügyi Szervezetek Állami

Felügyelete fog ellenőrizni és az eddigiektől eltérően a renitensekre brutális, több százmillió forintos bírságot is kiszabhat. Több szakértő szerint azonban hiába indokolt egy-egy szolgáltatás árának emelése, ha az, hogy miért szednek díjat továbbra is átláthatatlan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 08:31
×
×
×
×