INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

APEH: a hétvégi balatoni ellenőrzések nyomán 27 millió forint bírság várható

InfoRádió / MTI
Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal balatoni akciójában a hétvégén - péntektől vasárnapig - 3 nap alatt 626 ellenőrzést végzettek, a várható bírság 27 millió forint - közölte az adóhivatal kedden az MTI-vel.

A Kánikula II. nyári akcióhoz illeszkedő "Pelso 2009." névre keresztelt APEH razziában 78 revizor ellenőrizte a nyugta- és számlaadás mellett a foglalkoztatás szabályszerűségét, illetve az áruk eredetét, az adózási szabályok betartását a Balaton mindkét partján.

A vizsgálatok 50 százaléka a nyugta- és számlaadás kötelezettségének teljesítésére irányult. A 320 nyugtaadásra vonatkozó ellenőrzés közül 60 esetben egyáltalán nem kaptak nyugtát a revizorok, ami az állandó adóhatósági jelenlétnek köszönhetően már csak 18 százalékos "bukási" arányt jelent. 2008-ban a számla és nyugtaadás ellenőrzésekor ugyanis még 32 százalék volt ez az arány, míg 2007-ben sokkal rosszabb volt a helyzet, az ellenőrzött kereskedők 52,7 százaléka akadt fenn a rostán, mert nem adott nyugtát vagy számlát.

A balatoni akcióban lefolytatott revíziók 40 százaléka a foglalkoztatás szabályszerűségét ellenőrizte. A 233 foglakoztatással összefüggő ellenőrzés közül 35 munkáltatónál 44-nél találtak szabálytalanságot.

Az egyik éjszakai szórakozóhely ellenőrzésekor az alkalmi munkavállalói kiskönyvek kikérése után derült ki, hogy két munkavállaló kiskönyvét is hőre eltűnő tintával töltötték ki. A szórakozóhely tulajdonosa és az alkalmi munkások is bírságra számíthatnak.

Különös kifogással éltek egy kültéri vendéglátóhely pult mögött álló alkalmazottai a foglalkoztatásuk ellenőrzésekor: azt mondták a revizoroknak, hogy az ellenőr rosszul látta, ők nem szolgáltak ki, csupán a sátrat tartották, mert nagy volt a szél.

Bírságra számíthat az a vendéglős, aki szerint szinte minden betérő vendége az ismerőse, és így fordulhatott elő az, hogy az APEH-revizorok ottjártakor, késő délután, telt ház mellett mindössze 4 darab pénztárgépbe beütött nyugtát tudott felmutatni.

A forgalmazott áruk eredetét 73 adózónál ellenőrizték a revizorok, amelynek eredménye később véglegesül, mivel a jogszabály 3 napot ad a bizonylatok utólagos bemutatására.

Az APEH a hétvégi akcióban az ellenőrzéseknél kiemelt figyelmet fordított a kereskedelmi egységekben üzemeltetett tévékészülékekre is. Ahol tévét találtak ott később ellenőrzik, hogy a vállalkozók eleget tettek-e bejelentési kötelezettségüknek.


A címlapról ajánljuk