eur:
395.31
usd:
371.12
bux:
65071.77
2024. április 19. péntek Emma

GfK: lassulni fog az internethasználat további terjedése

Magyarországon a térség átlagához képest gyorsabb ütemben, egy év alatt 11 százalékponttal nőtt az internethasználók aránya - derül ki a GfK csoport 17 országra kiterjedő kutatásából. A piackutató ügyfélkapcsolati menedzsere szerint ez a növekedés megtorpan a gazdasági válság, valamint a digitális plafon elérése miatt.

A magyar felnőtt lakosság közel fele havi rendszerességgel internetezik - derül ki a GfK Csoport által 17 közép- és kelet-európai országban, 2009 májusában készült felmérésből.

Szilágyi Ákos, a piackutató ügyfélkapcsolati menedzsere az InfoRádiónak elmondta: Magyarországon az elmúlt évben 11 százalékponttal nőtt az internethasználók aránya, a magyar háztartások körülbelül 48 százaléka rendelkezik valamilyen saját internetkapcsolattal.

A GfK munkatársa kiemelte: eddig a térség átlagához képest gyorsabb ütemben nőtt a használók és előfizetők aránya, de ez várhatóan megtorpan. Ennek oka, hogy a gazdasági válság jobban érintette Magyarországot a térség többi országánál, és az emberek az elsők között mondanak le az internetről, emellett közel vagyunk a digitális plafon eléréséhez, vagyis az internethasználat további elterjedésének nincs komolyabb tartaléka - fejtette ki Szilágyi Ákos.

Szlovéniában, Ausztriában és a balti államokban az internetezők aránya jóval meghaladja az 55 százalékot. A közép- és kelet-európai térség felnőtt lakosságának közel fele legalább havi rendszerességgel internetezik. 2008 tavaszán ugyanezen térség lakosságának kevesebb mint 40 százaléka csatlakozott a világhálóhoz.

A térség online szempontból legfejlettebb országa Észtország, 70 százalékos internethasználati aránnyal. Õket követik a szlovénok 68 százalékkal, majd a másik két balti állam és Ausztria következik 55-60 százalékos eredménnyel. Az öt listavezető országot Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia követi szinte megegyező internethasználati aránnyal: ezekben az országokban a lakosság 51-52 százaléka lép fel a világhálóra havonta legalább egyszer.

Macedóniában és Horvátországban az internetező felnőtt lakosság aránya meghaladja a 45 százalékot. Ezzel szemben a balkáni államok jelentősen le vannak maradva a térség vezető országaitól, hiszen ezekben az országokban az internethasználók aránya 31-35 százalék közötti, 2009 tavaszán az ukránok alig egyötöde használta a világhálót. Az észtek és a szlovének háztartásainak háromnegyede rendelkezik online kapcsolattal. E két országot Lettország és Ausztria követi 60 százalékos otthoni internetellátottsággal.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×