eur:
395.41
usd:
372.51
bux:
66426.5
2024. április 16. kedd Csongor

Londoni elemzők: júliusban kezdődhet a magyar kamatcsökkentés

A magyar befektetési termékek általánosan javuló kockázati megítélése valószínűleg már ebben a hónapban a pénzügypolitikai enyhítés újrakezdésére ösztönözheti a Magyar Nemzeti Bankot (MNB), jósolták pénteken londoni feltörekvő piaci elemzők.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzése kiemeli az előző nap közzétett, a piac várakozásánál sokkal jobb májusi külkereskedelmi adatsort, amely 480 millió eurós havi többletet mutatott a 230 millió eurós londoni konszenzus helyett.

A ház szakértői azzal számolnak, hogy ilyen ütemű javulás mellett a magyar külkereskedelmi többlet könnyen elérheti az idei év végére a hazai össztermék (GDP) 3 százalékát, ami fél százalékponttal magasabb lenne a JP Morgan által eddig valószínűsítettnél.

A cég londoni szakértői megemlítik, hogy a kereskedelmi mérleg javulását a hazai kereslet "folytatódó összeomlása" vezérli, amely részben az erősen prociklikus költségvetési politika következménye.

A JP Morgan szerint a friss kereskedelmi adatsor illeszkedik a ház azon előrejelzéséhez, hogy a magyar külső deficit az idén meredeken csökkenni fog; a cég most már csak 3,8 százalékos GDP-arányos teljes évi folyómérleg-hiányt vár. Mindez a bankcsoport londoni elemzőinek várakozása szerint erősíteni fogja a forintot.

A cég ezek alapján azt jósolja, hogy "nagyon valószínű" egy fél százalékpontos kamatcsökkentés az MNB Monetáris Tanácsának legközelebbi, július 27-ikei ülésén.

Hasonló véleményt fogalmaztak meg a Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési elemzői. A GS szerint a forint legutóbbi erősödése, a javuló fizetésimérleg-helyzet és az adóreformokban a kormány által elért eredmények "bőven elégségesek" lehetnek ahhoz, hogy az MNB már júliusban újrakezdje a kamatcsökkentést.

A Goldman Sachs azt valószínűsíti ugyanakkor, hogy a magyar jegybank óvatos marad. A GS várakozása szerint az MNB a következő tizenkét hónapban összesen is csak 1,5 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×