eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Három hatóság is vizsgálódik a Providentnél

Három hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség folytat vizsgálatot a gyorskölcsönöket folyósító Providentnél.

A Munkaügyi Felügyelet közérdekű bejelentés alapján, még májusban indított vizsgálatot, a munkaidővel, a munkaszüneti napi munkavégzéssel kapcsolatos szabályok betartásáról. Ennek kimeneteléről, a bírság várható mértékéről, a Főfelügyelőség szóvivője nem árult el részleteket, de megerősítette, hogy a Provident több ponton is megsértette a munkaügyi előírásokat. Határozat az ügyben a hónap végén várható.

A Versenyhivatal szóvivőjének tájékoztatása szerint várhatóan az általuk indított vizsgálat is pénzbírsággal zárulhat, mert a Provident több szabálytalanságot is elkövetett a hiteleinek folyósítása során.

A Pénzügyi Felügyelet folyamatban lévő ügyekről nem ad felvilágosítást, de azt elismerték, hogy ők szintén vizsgálódnak, de nemcsak a Providentnél, hanem a hasonló szolgáltatást nyújtó, ám kevésbé ismert Athlon, illetve Kápé Zrt-nél is.

A hatóságok mozgástere korlátozott a kirívóan magas THM-mel (teljes hiteldíj mutatóval) működő cégekkel szemben. 2009. március 1-jén életbe lépett ugyan az a törvény, amely bünteti az uzsorakölcsönt, ám a Btk szerint jogi személy - így a három gyorskölcsönt folyósító szolgáltató - nem követhet el uzsora bűncselekményt.

Csak a Polgári Törvénykönyvben foglaltakra hivatkozhatnak azok - többek között az Antiprovident Akciócsoport -, akik bírósághoz szeretnének fordulni. A Ptk szerint ugyanis támadható az a szerződés, amelynél a szolgáltatás és az ellenszolgáltatás között feltűnő az értékkülönbség. Azt, hogy a gyakran 300 és 400 százalékos THM-ek túlzóak-e, a bíróság fogja eldönteni.

Korábban is volt dolga a hatóságokkal

Az Angliában 1880-ban alapított, Magyarországon 2001-től működő Providentnek korábban is volt dolga a hatóságokkal. 2006 októberében a PSZÁF 2 millió forintra büntette, és egy időre felfüggesztette a Provident működését, többek között azért, mert nem volt rendben a cég ügynökeinek engedélye.

Azt, hogy a Felügyelet vizsgálata most mire vonatkozik, nem lehet tudni, de azt igen, hogy a PSZÁF még tavaly folytatott vizsgálatot a pénzügyi piacon működő közel 50 ezer ügynök körében. A hatóság májusban kiadott közleményében szükségesnek tartotta, a közvetítői tevékenység szektorsemleges, egységes szabályozását, így például azt, hogy az ügynökök csak akkor folytathassák a munkájukat, ha szerepelnek a Felügyelet által működtetett regiszterben.

A szükséges törvényváltozás előkészítése a PSZÁF feladata, de a nyári szünet miatt, parlamenti döntés erről az év vége előtt nem várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×