INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

A plázákba is beszökött a válság

Infostart / InfoRádió
A felkapottabb bevásárlóközpontokat is elérte a válság, és egyre több üres üzlethelyiséggel találkozhat a vásárló - mondta el az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György szerint a problémát nem csak a csökkenő forgalom, és az áfaemelés jelent, hanem az is, hogy a plázákban euró alapon határozzák meg a bérleti díjakat, a forint árfolyama pedig gyengébb a tavalyi szinteknél.

Egyre gyakoribb az üzletbezárás. A KSH adatai szerint 2008 végén - már ekkor elkezdődött a válság a kereskedelemben is - 158 ezer volt a kiskereskedelmi értékesítő helyek száma, a csúcs 2005-ben volt, akkor 166 ezret is meghaladta. Ez tehát 27 ezres csökkenést jelent, igaz, több mint 23 ezer kereskedő újra üzletet nyitott.

A hullám már a vásárlók által igen kedvelt bevásárlóközpontokat is elérte - mutatott rá Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Az itt lévő vállalkozásokat az is sújtja, hogy a plázák üzleteit euró alapon adják bérbe a tulajdonosok, mivel a beruházást hitelből fedezték, amelyet szintén euró vagy más devizaalapon fizetnek vissza.

Az üzleteknek így nemcsak bevételük csökkent, de kiadásaik is emelkedtek egyszerre a válság hatására. Ezért egyre többen zárnak be, helyükre pedig nemigen lehet új bérlőket találni.

Egy jó darabig arra sem számíthatnak a kereskedők, hogy nő a kereslet, a válság ugyanis valószínűleg elhúzódik, így az emberek nem tudnak többet költeni a mostani szintnél.

A forint-euró árfolyam is sok bizonytalanságot rejt magában.

Hanganyag: Kaputa Júlia


A címlapról ajánljuk