eur:
389.4
usd:
362.74
bux:
68118.53
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sorosnak lesz igaza: a méret is számít

A világ óriásbankjai egyszerűen túl nagyok, a pénzügyi stabilitás fenntartására tett erőfeszítésekkel ezért nem hozhatóak egy nevezőre - állapította meg a brit jegybank pénteken kiadott féléves stabilitási jelentése. A megállapítás összhangban áll Soros György véleményével, aki figyelmeztette Nagy-Britanniát: túl nagy a bankrendszere ahhoz, hogy a válságjelek közepette az állam könnyűszerrel felkarolja. A Bank of England jelentése más országokra is kitér: a nagy államadóssággal, nagy külső deficittel és viszonylag nagy bankrendszerrel rendelkező országok a legsérülékenyebbek, náluk további bankmentő intézkedésekre lehet szükség.

A pénzügyi rendszerek gyors fejlődést mutattak, jóval komplexebbek és összekapcsoltabbak lettek, tevékenységük pedig globálisabbá vált az elmúlt években - írja a jelentés. Nagy-Britannia sem kivétel, bankrendszerre viszonylag koncentrált, eszközállománya pedig az éves GDP több mint négyszerese.

A Bank of England elemzése Mervyn King, a jegybank elnökének szavait támasztja alá, ellentétben a pénzügyminisztérium és a felügyelet véleményével, akik szerint az intézmények mérete nem lényeges tényező a kockázatok felismerése és kezelése során -írja a MarketWatch.

A Bank of England véleménye szerint a brit és a nemzetközi hatóságoknak direkt lépéseket kellene tenniük a pénzügyi intézmények és pénzügyi rendszer méretének korlátozása érdekében. Ilyen lehet a banki tevékenységek körének szűkítése az alacsony kockázatú tevékenységekre.

Másik lehetőség, hogy az intézmények egyedi kockázatprofiljának megfelelő, magasabb tőke- és likviditáskövetelményeket támasszanak velük szemben. Mindezzel a teljes pénzügyi rendszer ellenálló képességét és rugalmasságát lehetne fokozni - véli a jegybank.

A Bank of England jelentése szerint a bankok sokkal stabilabb helyzetben vannak, mint hat hónappal ezelőtt, bár nem várt sokkok destabilizálhatják még a pénzügyi rendszert. Ilyen makrogazdasági sokkot okozhat a gyenge banki hitelezés is, ami kiválthatja a bankszektorba vetett bizalom elvesztését. A hitelezési feltételek tovább szigorodhatnak az országkockázatok további növekedése miatt is - figyelmeztet a jelentés.

Lehetséges, hogy újabb bankmentő csomagokra lesz még szükség egyes országokban, különösen ott, ahol nagy a bankrendszer mérete a teljes nemzetgazdasághoz képest, és magas az államadósság, illetve a külső deficit. A bankmentésnek azonban számos módja van, ezek nagy részét Amerikában és Európában alkalmaztak már.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta. A befektetett tőke biztonsága továbbra is vezető szempont a válaszadók között, noha az utóbbi évek inflációs környezetében ezzel együtt felértékelődött a hozam fontossága is. A befektetések kezelésében a személyes és az online ügyintézés egyaránt népszerű, tanácsok esetében pedig elsősorban a banki szakértőkre hallgatnak a megtakarítók. A megtakarítással rendelkezők aktívan érdeklődnek a pénzügyek iránt, havonta akár többször is tájékozódnak, informálódnak a befektetési lehetőségekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×