eur:
389.61
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Felcsuti: Szigorúbbnak kellett volna lenni a kormánynak

Pozitívan értékelte a kormány válságkezelő intézkedéseit a Magyar Bankszövetség elnöke. Felcsuti Péter az InfoRádiónak azt mondta: az irány jó, de a kedvezményes áfa-kulcsok ügyében, valamint a vagyonadó és a természetbeni juttatások területén szigorúbban kellett volna lépni, és az teret nyithatott volna egy nagyobb adócsökkentésnek. A szervezet elnöke kiemelte: nulla körüli eredményt érhet el ebben az évben a bankszektor egésze.

Összességében pozitívan értékeli a kormány válságkezelő intézkedéseit Felcsuti Péter. A Magyar Bankszövetség elnöke az InfoRádiónak azt mondta: sok mindenhez hozzányúltak, amihez korábbi kabinetek nem mertek vagy nem akartak. Ezek jó irányba tett lépések, bár arról lehet vitatkozni, hogy mennyire hatékonyak - tette hozzá.

A szervezet elnöke szerint olyan kompromisszumokra is rákényszerült a kormány, amelyek nem voltak a kedve szerint valók. Ide sorolta a kedvezményes áfát, míg a vagyonadó és a természetbeni juttatások esetében szerinte következetesebbnek és szigorúbbnak kellett volna lennie a kabinetnek, így nagyobb tere lett volna további adócsökkentésnek.

Még nem vagyunk túl a mélyponton

Keserves hat hónap van előttünk - emelte ki Felcsuti Péter, aki arra számít, hogy 2009-et nulla körüli eredménnyel zárja a bankszektor, bár lesznek olyan kereskedelmi bankok is, amelyek ezt az évet veszteséggel zárják, elsősorban a nem fizető adósok növekvő száma miatt.

A Bankszövetség elnöke kiemelte: a válság, így a fizetőképesség romlása sem érte el a mélypontját, ezért a nem fizető hitelek arányának további emelkedésére lehet számítani. Nem kétséges, hogy komoly gondot okoz a szektor egészében a rossz hitelek arányának növekedése - hangsúlyozta.

Felcsuti Péter szólt arról is, hogy a válság hatására óvatossá vált a banki hitelezés. A szervezet elnöke szerint azok a kormányzati ösztönzők, amelyekkel a hitelezés beindítását szeretnék elérni, csak mérsékelten lehetnek sikeresek, mert amíg emelkedik a nem fizető adósok száma, és a gazdasági válság sem érte el a mélypontját, addig a bankok továbbra is óvatos hitelezést fognak folytatni.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×