eur:
391.03
usd:
366.1
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A kormánytól függ, csökken-e a távhő ára

Csökkenhetne a távhő, ha a kormány a legalsó, 5 százalékos áfakulccsal adóztatná meg azt, és az MTI úgy tudja, erre komoly esély van. A Főtáv szóvivője az InfoRádió érdeklődésére azt mondta: a legolcsóbb fűtési mód lenne a távfűtés, ha valóban az alsó, 5 százalékos áfakulcsba sorolná a kormányzat. Balogh Róbert hozzátette: az, hogy augusztustól 18 százalék lesz a távhő áfája, átlagosan 13 ezer forinttal csökkenti a háztartások fűtési számláját évente.

A legalacsonyabb áfakulccsal adózhat a távhőszolgáltatás 2010 januárjától, ha a kormányzat és a szocialista polgármesterek megegyeznek ebben kérdésben. A MTI több forrásból is úgy értesült, hogy erre nagy esély van.

Az indoklás szerint azért teszik ezt, mert a távhő a leginkább környezetkímélő az összes fűtési mód közül. Az esetleges változást a kormány a jövő évi költségvetési törvényben rendezné, de még meg kell találni az áfacsökkenéssel kieső összeg pótlását.

A Főtáv szóvivője az InfoRádió érdeklődésére azt mondta: azzal, hogy augusztusban a 25 százaléknál kedvezményesebb 18 százalékos kulcsba sorolják a távhőt, már csökken a távfűtéses háztartások kiadása, éves szinten átlagosan 13 ezer forinttal.

Balogh Róbert hozzátette: emellett társaságuk dolgozik azon is, hogy a távhődíj és az alapdíj is csökkenjen, amelyet jövő januártól érzékelhetnek a fogyasztók. A szóvivő megjegyezte, ha valóban úgy dönt a kormányzat, hogy 5 százalékos kulccsal adózzon a távhő 2010 januárjától, akkor az azt jelentené, hogy a legolcsóbb fűtési móddá válna a távfűtés.

Balogh Róbert hozzátette: számokban kifejezve ezt azt jelenti, hogy míg most egy távfűtéses lakásnak évi 240 ezer forintba kerül a fűtés, addig ez az összeg 5 százalékos kulcs mellett 180 ezer forintra csökkenne.

Mint ismert Magyarországon mintegy 640 ezer lakásban van távfűtés, ami azt jelenti, hogy nagyjából 2 millió embert érintenek a változások.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×