eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

2011-től várnak fellendülést a járműiparban

Elégedettek a kormány járműipari akciótervével az ágazat szereplői, de gyorsabb és határozottabb megvalósítást várnak el - mondta az Autóipari Versenyképességi Munkacsoport ülése után a csoport társelnöke. Lepsényi István hozzátette: a járműipar teljesítménye ebben az évben 6-7, jövőre 1-2 százalékkal eshet vissza, fellendülésre csak 2011-ben számítanak. A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter azt emelte ki, hogy az iparág fejlesztése érdekében június elején elfogadta a kormány a 2009 és 2011 között végrehajtandó közúti járműipari akciótervet, ennek keretében segítik többek között a szakképzést, és ösztönzik a beruházásokat.

Elégedett a kormány bizonyos intézkedéseivel az autóipar, de a szereplők gyorsabb végrehajtást és határozottabb megvalósítást várnak el - mondta az InfoRádiónak Lepsényi István, a Knorr-Brehmse vezérigazgatója, az Autóipari Versenyképességi Munkacsoport társelnöke.

Kifejtette: azt jónak tartják, hogy a kabinet akciótervet készített és munkacsoportot alakított, vagyis a kormányzat szükségesnek tartja, hogy leüljön a szakma képviselőivel.

A társelnök szerint a válság után a járműgyártás súlya erősödni fog a magyar gazdaságban, és úgy vélte, az ország alkalmas a beszállítóipar fejlődésére. Lepsényi István bízik abban, hogy a krízist követően magasabb arányban fog részesülni a járműgyártás az ipari termelésből és az exportból is.

A személygépkocsi-gyártásban Európában 6-7 százalékos visszaeséssel számolnak a tavalyihoz képest, míg jövőre 1-2 százalékos lehet a csökkenés - közölte a Knorr-Brehmse vezérigazgatója, aki hozzátette: a használtautó visszavétel hozott eredményt, de kérdés, hogy ez átmeneti-e. Lepsényi István hangsúlyozta: a haszonjárműveknél a visszaesés 50 százalékos lehet idén és jövőre is, fellendülésre csak 2011-ben számítanak.

Sokat vár az akciótervtől a kormány

Mindent meg kell tenni azért, hogy a gazdasági válság után is Magyarország egyik húzóágazata maradjon a járműipar - mondta el a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az Autóipari Versenyképességi Munkacsoport ülése után. Varga István szerint a járműipar egyike annak a négy ágazatnak - a logisztika, a gyógyszeripar és az információtechnológia mellett -, amelyek gazdasági válság után a leginkább hozzájárulhatnak Magyarország gazdasági növekedéséhez.

A tárcavezető kiemelte: az iparág fejlesztése érdekében június elején fogadta el a kormány a 2009 és 2011 között végrehajtandó közúti járműipari akciótervet. Kérdésre válaszolva hozzátette: a logisztikai ágazat akcióterve is készen van - ez a kormány jóváhagyására vár -, míg a gyógyszeripari akcióterv még egyeztetés alatt áll a szakma képviselőivel.

Varga István közölte: a járműipar Magyarországon világviszonylatban is magas százalékát teszi ki az ország GDP-jének. A járműipari végtermékgyártás Magyarországon, a 2006-os adatok szerint a bruttó hazai termékhez (GDP) 3,1 százalékban járul hozzá, amely aránynál a világon csak a német és a cseh járműipar hozzájárulása nagyobb, mindkét országban 3,7 százalék.

Az iparág fejlesztése érdekében fogadta el a kormány június elején a 2009 és 2011 között végrehajtandó közúti járműipari akciótervet, ennek keretében segítik többek között a szakképzést, és ösztönzik a beruházásokat - fejtette ki a miniszter. Hozzátette: a célkitűzések eléréséhez jelenleg a legfontosabb feladat, hogy rávegyék a pénzintézeteket arra, a jövőben is folyósítsanak hiteleket az ágazat számára.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×