eur:
390.53
usd:
364.26
bux:
68303.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Az Opel új tulajdonosa gyártást hozna Magyarországra

A magyarországi, illetve az ausztriai motorgyárba telepítené át a termelést két németországi gyárból az Opel új tulajdonosa.

A Handelsblatt pénteki beszámolója szerint az osztrák-kanadai Magna - amely a dolgok jelenlegi állása szerint az orosz Szberbankkal és a GAZ autógyárral közösen veszi át az irányítást az Opelnél - a Rüsselsheimben és Bochumban lévő gyárból telepítené Szentgotthárdra és az ausztriai Aspernbe a motorgyártást.

Ugyanakkor megtartaná az összeszerelést Bochumban, Rüsselsheimben, valamint Eisenachban, s megmaradna Kaiserslauternben a motorgyártás. Ez azt jelenti, hogy Németországban 3600 munkahely szűnne meg a termelésben, és továbbiak az adminisztrációban. Veszélyben van viszont a belgiumi Antwerpenben és az angliai Lutonban lévő üzem.

Nagy terveket fűz ugyanakkor az új tulajdonos az orosz piachoz: a lapban ismertetett üzleti tervek szerint ugyancsak az Szberbankkal közösen a Magna meg akarja venni a General Motors másik márkájának, a Chevroletnek az oroszországi érdekeltségét is. Ezzel a Magnához kerülne a Chevrolet-k kizárólagos gyártási és értékesítési joga az orosz piacon, ahol jelenleg a Chevrolet a harmadik legnépszerűbb márka, évente 450 ezer darabot adnak el belőle.

A Magna 2014-ig évente 350 ezer Chevrolet és 200 ezer Opel eladását tervezi Oroszországban, a GAZ termelését is figyelembe véve évi 700 ezer autó eladására számít, ami az "új Opel" tervezett gyártókapacitásának közel felét jelenti.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×