eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Új korszakba lépett a válság: az államok válságának korszakába

A válság egy új szakasza kezdődött: most már az válik egyre inkább aggasztóvá, hogy hogyan finanszírozhatóak az egyes államok a rekordméretű gazdaságösztönző csomagokkal. Magyarország számára ez azt jelenti, hogy a recesszió elhúzódik.

Eddig az egyének és a jogi személyek adósságválságáról szólt a világgazdaságot sújtó visszaesés, úgy tűnik azonban, hogy egy új korszakba léptünk. Az egyik hitelminősítő ugyanis bejelentette: fontolgatja, hogy Nagy-Britannia hitelminősítését negatívra változtatja - mutatott rá a Quaestor elemzője.

Mostantól tehát az államok potenciális válságáról beszélhetünk, amelyben a fő problémát az egyes költségvetések finanszírozhatósága, a felvett hitelek visszafizethetősége jelenti majd - tette hozzá Háda Bálint.

Néhány ország rengeteget költött arra, hogy élénkítse gazdaságát, ezt pedig többnyire hitelből finanszírozta. Az Egyesült Államok pedig szeptemberre 3200 milliárd dollárnyi állampapír-kibocsátást tervez, ami jogosan veti fel a kérdést: visszafizethető-e majd az összeg, amely magasabb az eddigi kintlévőségnél.

A be nem fektetett, felhalmozott pénzek eközben helyet keresnek maguknak, ez pedig spekulációt indít el a nyersanyagpiacon. Ennek hatásai az olajárakban már megmutatkoztak, hiszen nemrég 70 dollárra nőtt a nyersanyag hordónkénti ára. Mindez inflációs félelmeket is ébreszt.

Eközben Magyarországon a belső keresletélénkítés jelei egyelőre nem nagyon látszódnak. A szakember szerint a kormány intézkedéseink akkor lenne pozitív hatása, ha azt például az export élénkülése segítené.

Az adócsökkentés önmagában nem fogja kifejteni azt a hatást, amit várnak tőle, Magyarországnak arra lenne szüksége, hogy az európai gazdaság élénküljön.

Az Egyesült Államokban a pozitív folyamatok egyes értékelések szerint már elindultak, de nagyjából 6-9 hónapra van szükség ahhoz, hogy ez begyűrűzzön Európába.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×