eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán

Harmonikusan fog együtt dolgozni a MOL az OMV-vel a kurdisztáni projekten

Gyakorlatilag nincs akadálya annak, hogy az iraki Kurdisztánból földgázt exportáljanak - mondta az InfoRádiónak a MOL kutatási-termelési igazgatója. Áldott Zolán kiemelte, hogy a cég az osztrák OMV-vel együttműködik az üzleti lehetőségek kiaknázásában. Hozzátette: a gázmezők kapacitása a kezdeti időkben megegyezik majd a Nabucco tervezett kapacitásával.

A MOL, az osztrák OMV és két egyesült arab emírségekbeli cég vasárnap jelentette be: konzorciumot hoztak létre abból a célból, hogy az iraki Kurdisztán lelőhelyein kitermelt földgázzal töltsék meg a Nabucco gázvezetéket.

A magyar vállalatnak 10 százalékos részesedése lesz a két emírségekbeli cég iraki Kurdisztánban működő egységében, a Pearl Petroleumban, cserébe 6 százaléknyi MOL-részvény adtak.

A iraki kormány elutasította a kurd regionális kormányzat külföldi cégekkel kötött földgázüzletét. Ezzel kapcsolatban a MOL kutatási-termelési igazgatója az InfoRádiónak azt mondta: nem kívánnak belefolyni a helyi belpolitikai kérdésekbe, de úgy véli, minden irakinak érdeke, hogy az export gazdaságos feltételek mellett valósuljon meg.

Áldott Zoltán szerint az OMV-vel harmonikusan fognak együtt dolgozni, és az üzleti alapon történő együttműködést sosem zárták ki a két cég között. Emlékeztetett, hogy a Nabucco-projektben is mindkét cég érdekelt, és azt az együttműködést sem veszélyeztette az OMV korábbi ellenséges felvásárlási kísérlete.

A kutatási-termelési igazgató közölte: 2014-től szállíthat iraki gázt a Nabucco-vezeték, ha megépül addigra. A gázmezők kapacitása megegyezik a Nabucco kezdeti tervezett kapacitásával - emelte ki.

Egyedülálló lehetőség

A MOL korábbi tájékoztatása szerint a projekt egyedülálló lehetőséget biztosít, hogy Irak kurdisztáni régiójának a két legjelentősebb, több ezer milliárd köbláb potenciállal rendelkező gázmezőjét az elkövetkező néhány évben termelésbe állítsák.

Az elmúlt két évben a Crescent Petroleum és a Dana Gas 605 millió USA dollárt költött a Khor Mor gázmező gyors termelésbeállítására és a helyi gázhálózat fejlesztésére. Többek között megépítettek egy 176 kilométer hosszú gázvezetéket a helyi gáztüzelésű erőművek ellátására, melyek több mint négy millió iraki áramellátását biztosítják, csökkentve a helyi olajfogyasztás költségeit és mintegy 2 milliárd dollár éves megtakarítást biztosítva a kormánynak.

A partnerek további fejlesztésekre mintegy 8 milliárd dollárt szándékoznak befektetni. A beruházás a vállalat eszközeinek fejlesztését, a megnövekedett iraki erőmű kapacitások gázzal történő ellátásának előmozdítását, a helyi iraki ipar támogatását és a majdani többlet gáz szomszédos országokba történő exportálását célozza meg oly módon, hogy az a helyi, a regionális és az európai gazdaságoknak is előnyére váljon.

A felek aláírtak egy stratégiai együttműködési megállapodást is, mely szerint közösen vesznek részt a jövőben üzletfejlesztési lehetőségekben a Közel-Keleten, Közép-Ázsiában és egyéb régiókban. Ezzel a tranzakcióval a MOL tovább erősítette stratégiai partnerségeit a Közel-Keleten.

Ez a második nagyobb volumenű tranzakció az elmúlt két évben, melynek keretében a MOL a közel-keleti régió vezető olaj és gázvállalataival köt stratégiai partnerséget.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×