eur:
385.36
usd:
355.08
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Ötödére esett vissza a Gazprom nyeresége

A Gazprom nyeresége 2009 első negyedévében közel 80 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, elsősorban azért, mert a közép-ázsiai államoktól az év eleje óta európai piaci áron vásárolja az exportra szánt gázt - derül ki az orosz monopólium jelentéséből, amelyet pénteken ismertettek az orosz hírügynökségek.

A negyedéves tiszta nyereség 78,61 százalékkal - 33,043 milliárd rubelre - esett vissza - áll a jelentésben, amely ezt az Oroszországon kívül vásárolt gáz mennyiségének és árának növekedésével, valamint a belföldi leányvállalatoknak számított elszámolási ár emelkedésével indokolja.

A jelentésből az is kiviláglik, hogy az első negyedben igen jelentős mértékben csökkent az Európába szállított gáz mennyisége: a Gazprom Nyugat-Európába 38 százalékkal, Kelet- és Közép-Európába 43 százalékkal kevesebb gázt szállított, mint az előző év azonos időszakában, az orosz fogyasztók felhasználása pedig 13 százalékkal csökkent.

Lengyelország volt az egyetlen piac, ahová a Gazprom az előző év azonos időszakához képest többet szállított. A 19 százalékos növekedés oka az, hogy az orosz-ukrán gázszállításokban korábban közvetítőként résztvevő, de a januári gázháború után kiszorult RosUkrEnergo nem tudta kiemelni az ukrajnai tárolókban lévő gázát, ezért nem tudta teljesíteni Lengyelországgal szembeni szerződéses kötelezettségeit, s ezt a mennyiséget helyette a Gazprom szállította. Jóval kisebb mértékben, de növekedett a Nagy-Britanniába, Lettországba és Észtországba szállított gáz mennyisége is.

A jelentés szerint az orosz konszern az első negyedben Ukrajnának 13,5 milliárd köbméter földgázt szállított. Korábban ismertté vált, hogy Ukrajna az első negyedben 2,5 milliárd köbméter gázt vásárol, vagyis a Gazprom jelentésében szerepel az a 11 milliárd köbméter, amely eredetileg a RosUkrEnergo tulajdonát képezte, és ukrajnai tárolókban volt. Ezt a tételt a Gazprom - a RosUkrEenergo 50 százalékának tulajdonosa - eladta az ukrán Natfogasnak 1,7 milliárd dollárért, amely összeget Ukrajna a tranzitszolgáltatásokkal rótt le.

A jelentésből az is kiviláglik: a Gazprom vezető menedzsereinek átlagos havi jövedelme mintegy 4 millió rubel (1 rubel = 6,62 forint). A 17 tagnak összesen 833,972 millió rubelt fizettek ki, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 26 százalékos növekedést jelent. A kimutatott jövedelemben a fizetés mellett szerepelnek a prémiumok, jutalékok, kedvezmények és/vagy költségtérítések, valamint a természetbeni juttatások is. Emellett a Gazprom vezető menedzserei közül több a konszern igazgató tanácsának is tagja, s mindegyik egyben számos leányvállalat igazgató tanácsában is tag, amiért külön juttatásokat kapnak.

Szakértők szerint a Gazprom anyakonszernnek az orosz előírások szerint összeállított jelentése nem nyújt teljes képet a csoport pénzügyi állapotáról, mivel az anyakonszern és a leányvállalatok közötti árképzés alapján készül. Ugyanakkor éppen a konszern jelentése alkotja az osztalékpolitika alapját.

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom igazgató tanácsának helyettes elnöke pénteken úgy nyilatkozott a Bloomberg hírügynökségnek, hogy a konszern kitermelése idén mintegy 10 százalékkal 495 milliárd köbméterre csökkenhet az előző évihez képest, amikor a teljes kitermelés 549,7 milliárd köbméter volt. Az elemzők és banki szakértők korábban az idei évre mintegy 532 milliárd köbmétert jeleztek előre.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×