eur:
389.46
usd:
363.31
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Vastagabb a szlovák buksza, mint a magyar

Túlélési mód a csődvédelem, Vastagabb a szlovák buksza, mint a magyar, Ajánlatunk Bajnainak: lehetséges elnöki rezidenciák! Témák a mai gazdasági lapokból

A Napi Gazdaság írásából az derül ki, hogy vastagabb a szlovák buksza, mint a magyar. A Gfk Slovakia elemzése szerint tavaly az egy főre jutó vásárlóerő a visegrádi országok közül Szlovákiában nőtt a leggyorsabban. Szlovákiában 20 százalékkal, Lengyelországban 13, Csehországban 12, Magyarországon pedig csupán 2 százalékkal nőtt a vásárlóerő, azaz "lett vastagabb az átlagpolgár bukszája" 2008-ban. Éves átlagos jövedelemben kifejezve a térség éllovasa továbbra is Csehország 6.412 euróval, a második Szlovákia 6.102 euróval, a harmadik Magyarország 5.549 euróval. Az európai ranglista élén Liechtenstein áll, a második Luxemburg, a harmadik Svájc. Magyarországot megelőzi a három balti állam is.

A Világgazdaság arról ír, hogy a gazdasági válság nyomán egyre több bajba jutott cég törekszik a túlélésre. Ennek egyik jele, hogy a csődeljárási kérelmek száma már az év első negyedében meghaladta a tavalyi összes kérelmét. A cégmentésnek ezzel a lehetőségével még így is kevesen élnek, azonban a sikerrel végződő eljárások és a nyugat-európai minták hatására a magyar vállalati vezetők stratégiájában fontos szerepet tölthet be a jövőben ez a megoldás. A hatékony és sikeres csődvédelmi eljárások feltétele, hogy az adós vállalat és hitelezői megegyezésre jussanak a teljesítések átütemezésében és mértékében. A csődvédelem ideje alatt a vállalat ellen nem indíthatnak felszámolási eljárást. Így az életképes cégek túlélhetik átmeneti nehézségeiket, megtarthatják dolgozóikat és ügyfélkörüket, valamint belátható időn belül a hitelezőik is a pénzükhöz juthatnak.

A pénzcentrum arról közöl cikket, hogy a hírek szerint Bajnai Gordon miniszterelnök jelenlegi otthonának védelme csak rendkívüli nehézségek árán oldható meg. Bár az ország milliárdokat költött a kormányfői rezidenciának alkalmas villákra, jelenleg egyikbe sem lehet azonnal beköltözni. A Pénzcentrum annak járt utána, hogy a hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlanokhoz mennyiért lehet hozzájutni a fővárosi ingatlanpiacon. A miniszterelnök vagyonbevallásában szereplő 271 négyzetméteres villa - fekvésénél és adottságainál fogva - a Köztársasági Õrezred szerint csak nehezen védhető. A Béla király úti elnöki rezidencia az évek során olyan rossz műszaki állapotba került, hogy az nem teszi lehetővé Bajnai azonnali költözését. Az hírportál a többi között olyan ingatlanok talált, mint például I. kerületi 870 millió forintos ingatlan a Sándor Palota szomszédságában található, a II. kerületi ingatlanok a Szemlőhegyen, illetve a Rózsadombon helyezkednek el. Utóbbihoz kétezer négyzetméteres telek és 15 gépkocsi tárolására alkalmas garázs is tartozik. A XII. kerületi klasszikus stílusban épült háromszintes ház belső kialakítása minden igényt kielégítő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×