eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Húsvétkor legalább annyi édességet eszünk, mint karácsonykor

Csaknem annyi csokoládét és édességet vásárolunk húsvétkor, mint a karácsonyi ünnepek idején - mondta az Édességgyártók Szövetségének elnöke. Sánta Sándor hozzátette: két-három hét alatt mintegy ezer tonna édesség kerül a kosarakba, azaz tíz dekagramm csokoládé jut minden magyarra. A szakember elmondta: leginkább a csokoládés figurák fogynak, valamint a csomagos kiszerelések.

Mennyiség és érték tekintetében is fejlődött az édességpiac - mondta az InfoRádiónak az Édességgyártó Szövetségének elnöke, aki hozzátette: közel ezer tonna csokoládé fogy húsvétkor, amelynek összértéke 2,7 milliárd forint. Ez azt jelenti, hogy a húsvét édességfogyasztás szempontjából legalább olyan jelentős, mint a karácsonyi időszak.

Sánta Sándor szerint ennek a jelentős összegnek a nagy része továbbra is a csoki tojásokból és nyuszikból tevődik össze, de sok a csomagos kiszerelés is. Hozzátette: a gyártók egyre inkább előtérbe helyezik, hogy jobban adagolhatók legyenek a termékek, így a csomagokba több, de kisebb csoki nyuszikat és tojásokat tesznek.

A szövetség elnöke szerint a fogyasztók egyre tudatosabbak, és megértették a csokoládé pozitív élettani hatásairól szóló üzeneteket. Így most már egyre több fogy a valódi csokoládéból készült tojásokból és nyulakból, vagyis a minőségi termékek kerülnek be a kosarakba.

Sánta Sándor elmondta azt is, hogy a csokoládéból készült húsvéti termékekkel csak az 1920-as évek elejétől kezdve lehet találkozni. Először kézzel kezdték el formázni a termékeket, aztán később kialakult az üreges technológia, amelyet még ma is alkalmaznak.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×