eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Érdemes-e a veszteségek miatt magánnyugdíjpénztárat váltani?

A részvénypiacok drasztikus visszaesése okozta azt, hogy a nyugdíjpénztárak veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni 2008-ra, és emellett az elmúlt évek pozitív hozamait is lenullázta a válság - mondta a BDO Forta tanácsadó cég szakértője.

Bár sokkolóak lehetnek a hozameredmények, nem szabad elfelejteni, hogy nem 5-10, hanem 20-30 évre kalkuláltak akkor, amikor kialakították a nyugdíjpénztárak portfolióját - hangsúlyozta az InfoRádióban Rajné Adamecz Ildikó.

Mint mondta, tíz évnél hamarabb nem lehet kivenni a befizetések által összegyűjtött pénzt, de ha valaki a nyugdíjkorhatár előtt kéri ki azt, akkor az összeg után személyi jövedelemadót kell fizetnie.

Több pénztárban választható portfoliók vannak. Ahol több a fiatal és közülük sokan választották a kockázatosabb, több részvényt tartalmazó portfoliót, azok a pénztárak nagyobb veszteséget könyvelhettek el, mint ahol jellemzően idősebbek a tagok, akik kevésbé kockázatos csomagot választottak maguknak.

Rajné Adamecz Ildikó emlékeztetett: a válság is rámutatott arra, hogy nyitottabb, megengedőbb szabályozásra van szükség, felesleges például előírni a részvényarányt egy portfolióban, ennek egyéni döntésnek kell lennie.

Érdemes?

Nem meglepő, hogy az adott piaci környezetben idén az OTP nyugdíjpénztárak növekedési portfoliói veszteséget szenvedtek el - hangsúlyozta az InfoRádió kérdésére az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. Hamecz István kifejtette: a növekedési csomagokat hosszú távra, 30 évre tervezték, és ezért egy év eredményének nincs akkora súlya.

Érdemes-e a veszteségek láttán akár pénztárat akár portfoliót váltani? Hamecz István szerint, aki ilyenkor pénztárat vált, az szinte biztos, hogy realizálja a veszteségét. Portfoliót pedig azoknak a fiataloknak érdemes váltani, akiknek több évtized van még hátra a nyugdíjazásukig, és akik nem a növekedési csomagban vannak.

Az OTP-nél három csomag létezik: a konzervatív, a kiegyensúlyozott és a növekedési csomag. Ez utóbbiban 60 százalékot tesz ki a részvények aránya. A portfolió az elmúlt évben jelentős veszteséget könyvelhetett el, de az a csomag is növekedés nélkül zárt, amelyik vagyonát állampapírokba fektette az alapkezelő.

Hamecz István hangsúlyozta: a portfoliók befektetői nem tudnak csodát tenni, ha egy ország értékelése ennyire leromlik, mint Magyarországé, akkor minden, a nemzeti valutában denominált eszköz elveszíti értékét.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×