eur:
389.37
usd:
363.68
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

KSH: januárban 194 millió euró volt a külkereskedelmi hiány

A külkereskedelmi mérleg az év első hónapjában 194 millió euró (46,7 milliárd forint) passzívumot mutatott, míg egy évvel korábban 93,3 millió euró (22,4 milliárd forint) volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Az idén januárban a külkereskedelmi termékforgalom volumene exportban 28, importban 27 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

A KSH közlése szerint januárban a forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakához képest exportban 4,5, importban 5,7 százalékkal emelkedett; a cserearány 1,1 százalékkal romlott. A forint a főbb devizákhoz képest összességében 11 százalékkal leértékelődött, ezen belül az euróhoz viszonyítva a leértékelődés 9 százalékos volt, míg a dollárhoz képest több mint 21 százalékkal gyengült.

A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene januárban 19, illetve 20 százalékkal volt kevesebb, mint az előző évben. Az export csökkenésében meghatározó volt a vas és acél, a szakmai, tudományos ellenőrző műszerek, valamint a műanyag-alapanyagok volumenének átlagot meghaladó mértékű visszaesése.

Az energiahordozók behozatalának volumene - a decemberi 14 százalékos növekedés után - 2009 januárjában 21 százalékkal volt kevesebb, mint az előző évben, miközben a kivitel 38 százalékkal esett vissza. Az import januári csökkenésében meghatározó volt a kőolaj- és kőolajtermékek behozatalának - az alacsony olajárak következtében decemberre előrehozott beszerzések miatti - jelentős volumencsökkenése, a gázimport volumene ugyanakkor - mintegy 80 százalékos gázár növekedés mellett - közel változatlan szinten maradt.

Az Európai Unióba irányuló kivitel és az onnan származó behozatal volumene januárban 23, illetve 25 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A régi tagállamok esetében a forgalom export oldalon 24, importban 27 százalékkal csökkent. Az új tagállamokba irányuló forgalom esetében a volumencsökkenés szintén két számjegyű volt: a kivitel 22, a behozatal 17 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi szinthez képest.

A külkereskedelmi egyenleg aktívuma az unió egészét nézve 5 milliárd forintos romlást mutat 2008 januárjához képest. Ezen belül az egyenleg a régi tagállamok esetében 22 milliárd forinttal javult, míg az új tagállamok vonatkozásában 27 milliárd forinttal romlott.

Az EU-n kívüli országokba irányuló export és az onnan származó import volumene januárban 47, illetve 31 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi szinthez képest. A külkereskedelmi forgalom hiánya az időszak folyamán kismértékben, 19 milliárd forinttal csaknem 215 milliárd forintra emelkedett.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×