eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hernádi: Szinte kizárt, hogy orosz kézbe kerül a MOL

Elvi lehetősége van csupán, hogy az orosz Szurgutnyeftegaz átveszi a MOL irányítását, a jelenleg érvényes alapszabályban rögzített 10 százalékos szavazati korlátozás azonban szinte kizárja ezt - mondta a cég elnök-vezérigazgatója a parlament külügyi bizottságának rendkívüli ülését követően. Hernádi Zsolt kiemelte: az orosz társaság nem tekinthető stratégiai befektetőnek.

Nem tekinthető stratégiai befektetőnek az orosz Szurgutnyeftegaz, amely hétfőn vett 21,2 százalékos részesedését a MOL-ban - mondta az InfoRádiónak a magyar olajipari cég elnök-vezérigazgatója. Hernádi Zsolt közölte, korábban nem volt olyan kapcsolat az orosz társasággal, ami megalapozta volna az ügyletet, és nem tárgyaltak arról, hogy bármilyen komolyabb részesedést szerezne a Szurgutnyeftegaz.

A MOL elnök-vezérigazgatója kiemelte: pénzügyi befektetők közötti részvénytranzakció van szó, aminek vannak furcsa momentumai. Hernádi Zsolt az Országgyűlés külügyi bizottsági ülésén meglepőnek nevezte, hogy az általában többségi tulajdonra törekvő oroszok kétszer annyit fizettek a részvényekért, mint a tőzsdei áruk. Meglepő az is, hogy a vevő cégnek eddig semmiféle külföldi aktivitása nem volt. és az is, hogy az ügylet előtt nem történt politikai egyeztetés, ami szokásos az oroszok részéről hasonló esetekben - tette hozzá.

Elméleti lehetőség van arra, hogy az orosz társaság átveszi a MOL irányítását, de ennek a gyakorlati végrehajthatósága erősen megkérdőjelezhető - közölte Hernádi Zsolt. Kifejtette: a részvények szabad átruházhatósága révén többségi tulajdonba kerülhet a Szurgutnyeftegaz, de a szavazati jogok gyakorlása tekintetében 10 százalékos korlátozás van életben.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×