eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Függőségi kérdéseket is felvet a Szurgutnyeftegaz beszállása a MOL-ba"

A Szurgutnyeftegaz tulajdonszerzése a MOL Nyrt.-ben olyan energiafüggőségi, -ellátási kérdéseket is felvet, amelyek Magyarországon kívül Szlovákiát és Horvátországot is érintik, ahol a társaság működik - mondta Hernádi Zsolt, a cég elnök-vezérigazgatója szerdán az országgyűlés külügyi bizottsági ülésén.

Hernádi Zsolt több szempontból is meglepőnek nevezte az ügyletet, így például azt, hogy az általában többségi tulajdonra törekvő oroszok a tőzsdei ár kétszeresét fizették a részvényekért.

Keller László, a pénzügyi tárca államtitkára elmondta, a kormánynak fontos a nemzeti stratégai vállalatok függetlenségének megőrzése. Aláhúzta, a magyar kormány sem az osztrák, sem az orosz féllel előzetesen nem folytatott semmilyen párbeszédet.

Az államtitkár elmondta: a bizottság fideszes elnöke az elmúlt napokban előbb mondott véleményt, mint tájékozódott akkor, amikor megalapozatlanul vádolta a kormányt például azzal, hogy részese az ügyletnek, s az oroszok ügynöke.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke felvetette, ha az oroszok többségi tulajdont szereznek a Molban, akkor szélsőséges ellátás-függőségi helyzetbe kerülhet Magyarország. Úgy vélte, mindez befolyásolhatja, megszüntetheti az ország diverzifikált ellátását, s például nem valósul meg a Nabucco projekt, s a horvát cseppfolyós terminállal való összeköttetés sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×