eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Most könnyebb alkudni a lakásokra

Az elmúlt hónapokban a korábbi 3-5 százalékról 5-7 százalékra növekedett a lakásvásárlók alkupozíciója. A vevők olcsóbban vásárolnak, de a lakóingatlanok méretéből nem engednek - derül ki az ingatlanforgalmazási adatokból.

Az ingatlanvásárlók 2007 utolsó hónapjaihoz és 2008 első feléhez képest is olcsóbban keresnek lakást - derül ki az Otthon Centrum adataiból.

Valkó Dávid, az ingatlanforgalmazó cég elemzője az InfoRádiónak elmondta: a pénzügyi válság előtti időszakhoz képest növekedett a megvásárolt lakóingatlanok mérete. Tehát a vevők olcsóbban vásárolnak, de a lakások nagyságából nem engednek.

Ez egyrészt az ingatlanok rosszabb minőségével magyarázható, illetve azzal, hogy sokan olcsóbb környéken vesznek lakást.

Ugyanakkor jelentősen erősödött a használt lakások vásárlóinak alkupozíciója is. Az Otthon Centrum adatai szerint a vevőknek a tavalyi év első 10 hónapjában átlagosan 3-5 százalékos alkulehetőségük volt. Ezzel szemben az év végén a vételárhoz képest átlagosan 5-7 százalékkal olcsóbban keltek el az ingatlanok.

Az új lakások ára a gazdasági visszaesés ellenére tovább emelkedett. Az elmúlt két hónapban minden kategóriában 1-5 százalékkal magasabb árakat regisztráltak. Az elemző ezt a beruházási költségek folyamatos növekedésével és az egyenletes kereslettel indokolta.

Valkó Dávid szerint az idei január a lakáspiac szempontjából - a korábbi évekhez hasonlóan - visszafogottan indult, a fellendülés tavasszal várható. Ugyanakkor szerinte a piaci folyamatokat továbbra is a hitelfelvételi lehetőségek és kondíciók határozzák meg.

Korábban Biacz Balázs, a Cushman & Wakefield ingatlanbefektetési társaság tanácsadója az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: ötven százalékkal esett vissza tavaly a közép-európai ingatlanbefektetési piac volumene az előző évhez képest. Ezért arra számít, hogy idén több ingatlanfejlesztő cég mehet csődbe, a még el nem kezdett építkezések elindítása pedig a legstabilabb cégek projektjei kivételével kizárható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×