eur:
390.21
usd:
364.2
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Magyarországot érte a legkisebb megrázkódtatás

A magyarországi kereskedelmi és stratégiai tárolóknak köszönhetően az uniós földgáz-fogyasztók közül Magyarországot érte a legkisebb megrázkódtatás az ukrán-orosz gázválság miatt.

Az E.ON Földgáz 56 millió köbméternyi, nyugati irányból érkező importtal egészítette ki az ellátáshoz szükséges gázmennyiséget a kedden befejeződött, közel három hétig tartó gázválság idején - közölte Klaus Hammer, az E.ON Földgáz Trade és a Földgáz Storage igazgatóságainak tagja.

Miután Ukrajna január 6-án leállította az orosz gáz tranzitját Magyarország felé is, az E.ON Földgáz Trade január 6. és 20. között 40 millió köbméter földgázt vásárolt anyacégétől, az E.ON Ruhrgastól, 16 millió köbmétert pedig a Gaz de France-tól belföldi felhasználásra. További 46 millió köbmétert szerbiai és bosznia-hercegovinai exportra is vett - tájékoztatott Matthias Keuchel, az E.ON Földgáz Trade igazgatóságának tagja. Ezek a mennyiségek nyugati irányból érkeztek az országba.

Klaus Hammer is megerősítette, hogy a régióban Magyarország rendelkezik az ellátás szempontjából legjobb infrastruktúrával, köszönhetően az E.ON Földgáz tárolóbővítési erőfeszítéseinek, és kedvező beszerzési portfoliójának.

A válság idején Ukrajna felől kiesett import mennyisége 500 millió köbméter volt. Ugyanakkor az E.ON Földgáz Storage tárolóiból 700 millió köbméter gázt vettek ki. Az eddigi kitárolási csúcsnapok száma 10, de további öt napon keresztül a tárolók még képesek csúcskapacitáson működni - magyarázta Klaus Hammer.

Nem hagyott kétséget afelől, hogy a válság bármikor kiújulhat, ha Ukrajna nem tud fizetni orosz partnerének. Az E.ON tárolóiban még mintegy 2,5 milliárd köbméter földgáz van, és ennek mintegy kétharmada az E.ON Földgáz Trade tulajdona.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×