eur:
389.04
usd:
362.25
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Könnyen teljesíthető a százmilliárdos megtakarítás

Veres János pénzügyminiszter bejelentette: az idei államháztartási hiány a GDP 3,4 százaléka lesz, a konvergenciaprogramban rögzített 4,3 százalékkal, illetve a korábban bejelentett 3,8 százalékkal szemben. A portfolio.hu elemzője szerint a 103 milliárd forintos lefaragást nem nehéz teljesíteni.

Az idei GDP-arányos államháztartási hiány a Pénzügyminisztérium legfrissebb számításai szerint 3,4 százalék lesz, annak ellenére, hogy a konvergenciaprogramban még 4,3 százalék szerepel.

Madár István, a portfolio.hu elemzője úgy látja: mindez lehetséges, hiszen a korábban helyesbített 3,8 százalékos adat is pesszimista becslés volt.

Problémát egyedül az jelenthet, ha a gazdasági növekedés - a pénzügyi válság miatt - a harmadik és a negyedik negyedévben elmarad a várttól.

A maastrichti kritériumok szerint az ország államháztartási hiányát 3 százalék alá kellene tornázni ahhoz, hogy remény legyen az euró bevezetésére. Madár István rámutatott: mindez az új adattal már most teljesülne, a hiányból ugyanis levonható az az összeg, amelyet a korábban végrehajtott nyugdíjreform idéz elő. A korrekciónak megfelelően a GDP-arányos hiányunk 2,9 százalék lenne.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×