eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ideiglenesen szüneteltetni fogják a bankok a devizahitelt

Több banknál is várható a devizahitelezés ideiglenes szüneteltetése, még akkor is, ha nem jelentik azt be hivatalosan - mondta a penzcentrum.hu szakírója. Sólyomi Dávid szerint már zajlik a bankoknál a devizás konstrukciók átárazása, és több helyen BAR-listás magánszemélynek már nem adnak hitelt.

A devizahitelezés mellett eddig kiálló bankoknak a napokban komoly döntést kell hozniuk - mondta az InfoRádiónak a pénzcentrum.hu szakírója. Sólyomi Dávid hozzátette: a pénzügyi válság begyűrűzésekor egyértelművé vált, hogy a legkockázatosabb, japán jen alapú hitelek gyorsan eltűnnek majd a kínálatból.

Mivel a bankközi piacon csak nehezen és drágán lehet svájci frankhoz jutni, a pénzintézeteknek már nem érdekük, hogy ilyen pénznemben hitelezzenek. Ha meg is maradnak ezek a termékek, a bankok a kondíciókat olyan mértékben közelítik majd a forinthitelekéhez, hogy ez utóbbiakat lesz érdemes felvenni - vélekedett a szakértő.

A BAR-listás ügyfeleknek mostanában nem lesz könnyű hitelhez jutniuk, még akkor sem, ha már visszafizették a tartozásukat. Az OTP Bank már egyáltalán nem fogad be hitelkérelmet a központi hitelinformációs rendszerben akár csak passzívként szereplőktől - magyarázta Sólyomi Dávid, aki szerint a pénzintézet bejelentésének hatására más bankok is hasonló döntést hoznak a következők napokban, hetekben.

A magas finanszírozási arányú konstrukciók is eltűnőben vannak, vagyis elmúltak azok az idők, amikor egy-egy ingatlan értékének majdnem száz százalékáig lehetett hitelt felvenni az akkor olcsónak számító devizában - mondta a pénzcentrum.hu szakírója.

Sólyomi Dávid úgy véli: a devizahitellel rendelkező ügyfeleket a bankok adminisztratív módon valószínűleg nem teszik át más konstrukcióba, a feltételek változása miatt ugyanakkor lehetséges, hogy érdemesebb lesz forinthitelre váltani a már meglévőt.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×