eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szárnyal az OTP; ingázik a forint

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX délután négy órakor 4,3 százalékos emelkedéssel, 15.200 ponton áll. A forint a kezdeti erősödés után némileg gyengült a bankközi devizapiacon.

A Budapesti Értéktőzsdén hétfőn a nyitást követően néhány percig szünetelt az OTP, a MOL és az Egis részvények kereskedése, mert a papírok árfolyam-növekedése átlépte a 10 százalékos limitet.

Délelőtt tíz óra után felfüggesztették az OTP részvények kereskedését a 15 százalékos napi elmozdulási limitnél. A Portfolio.hu értesülései szerint az intézkedésre azért került sor, mert a BÉT úgy határozott, hogy 30 százalékra szélesíti ki a részvény napi elmozdulási limitjét.

Az ármozgási limit kiszélesítésének indoklása szerint az OTP árfolyamában az elmúlt kereskedési napokon olyan elmozdulásokat lehetett tapasztalni, amelyek fundamentálisan nem indokolhatóak. A tőzsde vezetése úgy ítélte meg, hogy a Kereskedési Kódexben rögzített ajánlattételi korlátok a hétfői kereskedési adatok alapján nem biztosítanak kellő mozgásteret a részvény áralakulásának. A kereskedés fél 11-kor indult újra.

Az OTP-papírok 10,6 százalékkal emelkedtek, és 3.980 forinton állnak. A bankpapírok összforgalma meghaladta a 20 milliárd forintot.

A MOL-részvények jegyzése 12.625 forinton történik, míg az Egis-részvények 8,5 százalékkal erősödtek, és 11.000 forinton állnak. A Magyar Telekom árfolyama 3,2, míg a Richter 2 százalékkal gyengült.

Takács Szabolcs, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban kiemelte: a tőzsdei optimizmust az összehangolt európai bankmentő intézkedések, valamint a szerdától korlátlan mennyiségű likviditást biztosító jegybanki tűzoltások táplálják.

Ingadozik a forint

Az IMF, valamint az uniós országok Magyarországnak nyújtott támogatása ellenére a forint erősödése nem tartott sokáig: a reggeli 251 forint/eurós kurzus helyett délben már 255 forintért adták az eurót a bankközi piacon. Egy órával később 253,50 forintot ért egy euró, délután négy órakor pedig 253,26 forintot.

Takács Szabolcs kiemelte: a régiós devizák is gyengültek, így ez nem csak a forint sajátsága.

Erős kezdés Nyugat-Európában is

A vezető nyugat-európai tőzsdemutatók is erősen kezdtek. Percekkel a kereskedés elindítása után a londoni FTSE 100 indexe 224 pont emelkedéssel 4156 ponton állt, a frankfurti DAX30 mutatója 245 ponttal 4789 pontra nőtt.

Az euró 1,3635 dollárra erősödött a péntek késő esti 1,3574 dollárról.

A Brent olajfajta decemberi hordónkénti ára 2,71 dollár drágulással 78,53 dolláron volt.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×