eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"A válság ellenére van mozgástere a kormánynak az adópolitikában"

Az elhúzódó pénzpiaci válság hatására elképzelhető, hogy nem lesz pénz a jövő évi adócsökkentésre, de az adórendszeren belüli átcsoportosításra mindenképp marad tere a kormánynak - mondta el az Ernst&Young adóigazgatója. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint, ha a válság elmélyül, el kell gondolkodni azon, hogy kell-e ragaszkodni a konvergenciaprogramban vállalt hiánycélhoz.

A mostaninál is kevesebb pénz lesz a jövő évi adócsökkentésre, ha alacsonyabb lesz a gazdasági növekedéssel és elszabadul az infláció, ráadásul a kormány kiáll amellett, hogy az államháztartási hiányt a konvergenciaprogramban meghatározott szinten tartja - mondta az InfoRádiónak az Ernst&Young adóigazgatója.

Vámosi-Nagy Szabolcs szerint ugyanakkor, a gazdasági válságtól függetlenül, "az adótörvényekben lehetne mozogni". A feketegazdaság elleni tervezett intézkedéseket támogatni kell, de lehetne a fogyasztást jobban, a nyereséget pedig kevésbé megadóztatni - jelentette ki.

A szakértő szerint, ha a válság nagyon komoly gondba sodorja a magyar gazdaságot, fontolóra kell venni, hogy mindenáron tartani kell-e a konvergenciaprogramban előírt, 3,2 százalékos hiánycélt. Inkább a munkahelyek és az életszínvonal szintjének megőrzésére kell törekedni - tette hozzá Vámosi-Nagy Szabolcs.

"Ha nagy a baj, akkor ezt Brüsszel is tudomásul veszi" - jegyezte meg az Ernst&Young adóigazgatója.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×