eur:
388.99
usd:
361.9
bux:
67983.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Előretört Magyarország a Világbank rangsorában

Kilenc helyet javítva, a tavalyi ötvenedikről a negyvenegyedik helyre került Magyarország az üzleti környezet minőségét jelző, 181 országot tartalmazó világbanki rangsorban. A Világbank képviselői jelentésük ismertetésekor pozitívan értékelték az ezen a területen megtett kormányzati lépéseket, a megjelent miniszterek a reformok folytatását ígérték.

Egyszerűbb és olcsóbb lett vállalkozást indítani és működtetni Magyarországon az elmúlt években - derült ki a Világbank Doing Business jelentéséből. Simeon Djankov a Világbank vezető közgazdásza elmondta: Magyarország két év alatt, 29 helyet javítva, a korábbi 70.-ről a 41. helyre lépett előre az üzleti környezet minőségét jelző rangsorban.

A világbanki szakember szerint pozitív változás például, hogy a vállalkozások cégbejegyzési ideje a korábbi 16-ról 5 napra csökkent, és javulás tapasztalható az ingatlannyilvántartás területén.

A közgazdász ugyanakkor problémásnak tartja az adófizetési fegyelem hiányát vagy a kisrészvényesek törvényi védelmét. A bolgár szakember szerint Kelet-Európában ez öröklött jelenség, és ebben a viszonylatban a magyar adófizetési fegyelem átlagosnak mondható.

Orsalia Kalantzopulos, a Világbank országigazgatója elismerte a Magyarország által eddig megtett lépéseket, például a gazdaság fehérítése érdekében, ám szerinte további erőfeszítésekre van szükség.

Világosan

A tájékoztatón megjelent három magyar miniszter egyetértett a jelentésben foglaltakkal. Bajnai Gordon, a gazdasági tárca vezetője a magyar építésügyi szabályok változását emelte ki, amely szeptember 1-jén lépett életbe és jelentősen egyszerűbbé és gyorsabbá teszi az ügyintézést.

A miniszter szerint az adminisztrációs többletterhek csökkentése felér egy adóreformmal, ugyanis ezek a terhek 700-750 milliárd forinttal magasabbak más uniós országhoz képest.

Draskovics Tibor igazságügyi miniszter szerint világos követelményeket kell kidolgozni az állammal szemben is. A tárcavezető közölte: hamarosan a parlament elé kerül a közigazgatási eljárási törvény módosítása, amelynek értelmében fokozatosan felére csökkentik majd az ügyintézési határidőket a közigazgatásban.

A törvény szankciókat vezet be az állam intézményeivel, hivatalaival szemben, ha nem tartják be a játékszabályokat - fűzte hozzá Draskovics Tibor.

Veres János pénzügyminiszter azt hangsúlyozta: a kormány kész további intézkedéseket tenni az ország versenyképességének javítása érdekében. A tárcavezető kiemelte: a magasabb foglalkoztatás és a gazdaságfehérítés együttesen szolgálja az ország érdekét, ennek szellemében fogja pénteken a parlament elé terjeszteni a jövő évi adótörvényeket.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×