eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Forintgyengülés: menekülnek a régióból a befektetők?

A régióval szembeni negatív hangulat az oka a forint utóbbi időben megfigyelhető gyengülésének - mondta el az ING bank elemzője. Németh Dávid hozzátette: fokozza a kockázatokat az a moszkvai bejelentés, amely az Oroszország nyugatra irányuló olajszállításainak esetleges korlátozásáról szólt.

A forint gyengülése nem egyértelműen a magyar gazdaság állapotának köszönhető, inkább a régióval szembeni negatív hangulatnak - mondta az InfoRádiónak az ING bank elemzője. Németh Dávid rámutatott: a lengyel zloty vagy a cseh korona is gyengült mostanában.

Kifejtette, ez azzal magyarázható a többi között, hogy Oroszországban is jelentősen esett a tőzsde az előző időszakban, és ez kihatással van Közép-Európára is. Ezt a folyamatot segíti a dollár árfolyamának erősödése. A politikai kockázatok persze mindig megjelennek az árfolyamban - figyelmeztetett azt elemző.

Oroszország ereje az olajban van, ezzel tud visszavágni a grúz eseményekért és Ukrajna NATO-ba igyekvéséért, ezért fenyegetőzik az olajszállítások korlátozásával, amely persze a tőzsdét is befolyásolja - fejtette ki Németh Dávid.

Õ úgy érzi, a régióban feszült a légkör, ezért nem tud elképzelni látványos forinterősödést a következő időszakban.

Kiemelte ugyanakkor, hogy az euróval szembeni 235-240-es forintárfolyam kényelmes egyensúlyi szintnek tekinthető. Hogy ez 240 forint felé menjen, ahhoz igencsak rossz híreket kellene kapnunk - vélekedett a szakember.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×