eur:
389.44
usd:
363.38
bux:
68076.68
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szikora: Teljesülhet az adócsökkentési terv

Teljesülhet a kormányfő négy éves, 1000-1200 milliárdos adócsökkentési terve - jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában az APEH elnöke. Szikora János ezt arra alapozza, hogy vannak többletbevételek. Tavaly 100 milliárd forint pluszbevételt jelentett a gazdaság kifehéredése, az adóhatóság idén eddig már 300 milliárd forintnál is több adókülönbözetet állapított meg, ezen kívül javul az adómorál.

A gazdaság fehéredéséből tavaly 100 milliárd forint folyt be az államkasszába - ezt állapította meg az adóhivatal tevékenységét értékelő, független szakértőkből álló bizottság - mondta az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke InfoRádió Aréna című műsorában.

Szikora János úgy véli, tartható lehet a kormányfő által javasolt, 1000-1200 milliárd forintos adócsökkentési terv, hiszen az ütemezés szerint a gazdaság fehéredéséből ennek az összegnek több év alatt kell befolynia.

Az APEH elnöke közölte: a szervezet vizsgálatainak eredményessége jelentős mértékben növekszik. Míg 2004-ben az adóhivatal munkatársai 188, addig tavaly 357 milliárd forintnyi adókülönbözetet állapítottak meg. Idén augusztus 18-ig ez az összeg már 330 milliárd forint.

Az ellenőrzések közvetett hatása is érvényesül: egyre több szó esik az adózásról, és egyre többen önként fizetik az adót - mondta Szikora János.

Áfával trükköznek

Az APEH vizsgálati tapasztalatai azt mutatják, hogy a szürkegazdaság leginkább a számítástechnikai alkatrészek és a mobiltelefonok kereskedelmében van jelen. Ez nem magyar jellegzetesség: az olyan termékeknél, amelyek értékükhöz képest kis méretűek, vagyis könnyen szállíthatóak, ez gyakori - magyarázta az adóhivatal elnöke.

Az ilyen apró műszaki cikkek kereskedelmével foglalkozó cégek körében kiugróan magas az adóval - főleg az áfával - kapcsolatos visszaélésen aránya - fűzte hozzá Szikora János.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×