eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyurcsány már délutánra lenullázta saját programját?

A miniszterelnök szerda reggel közölt nagy ívű terveiben, a Megegyezés című munkában még évenkénti 300 milliárd forintos adócsökkentésről írt, és arról, hogy ennek fedezete a gazdaság kifehérítéséből származhat. De már aznap délután ennek szinte az ellenkezőjét vázolta a kormányszóvivői tájékoztatón - mondta a portfolio.hu elemzője.

Korántsem csak a fehéredésből származna annak az adóváltoztatásnak a fedezete, amelyet még a szerda reggel közölt írásában vázolt fel a kormányfő. A több oldalas, Megegyezés című tanulmány a Népszabadságban jelent meg fizetettt hirdetésként.

Gyurcsány Ferenc délután, a kormányszóvivői tájékoztatón magyarázta el saját munkáját, itt azonban már arról beszélt, hogy az intézkedés jövő évi fedezetének jelentős része adóemelésből származna. A többi közt a jövedéki adó növekedne, de megváltozna a cégautó elszámolás és a természetbeni juttatásokat is megadóztatná a kormány.

A gazdaság kifehéredéséből még Gyurcsány Ferenc sem remél 150 milliárd forintos bevételt jövőre, azaz az eredetileg vázolt fedezet a változtatások felére sem elég - mondta Madár István.

Az elemző szerint a szerda délután kirajzolódott terveknek már semmi köze nem volt a reggel közölt gazdaságélénkítő csomaghoz. Madár István úgy fogalmazott: ha a délutáni konkrét bejelentések előtt nem lett volna már ismert a Megegyezés című nagy ívű munka, akkor a miniszterelnök szóbeli közléseit egy vállrándítással elintézték volna a szakértők.

A kormányszóvivői tájékoztatón közöltek jó irányba mutató változtatások, de jelentőségüket tekintve elhanyagolható lépések - mondta Madár István.

Németh Dávid, az ING elemzője a csomag pozitívumaként azt tudta felhozni, hogy egyenlegsemleges, azaz nem növeli a jövő évre meghatározott 3,2 százalékos hiánycélt, a gazdaság kifehérítését azonban nem szolgálja, továbbra is számos kiskaput hagy az adórendszerben, így sokan ezután is elkerülhetik az adófizetést, sőt nem is egyszerűsíti az adórendszert.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×