eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ismét csökkent az olaj ára

Két dollárt meghaladó mértékben csökkent a kőolaj ára Londonban és New Yorkban csütörtökön késő délután. A korábbi magas olaj- és üzemanyagáraknak köszönhetően 33 százalékos eredményjavulást ért el a Royal Dutch Shell, Európa vezető olajipari vállalata, jóllehet a nigériai politikai zavargások jelentős termeléskiesést jelentettek számára.

Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent októberi lejárata 2,55 dollár gyengüléssel 125,56 dolláron volt.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta szeptemberi jegyzése 2,34 dollárral 124,43 dollárra süllyedt.

Szerdán még 4 dollárt meghaladó mértékben nőtt a kőolaj ára arra a hírre, hogy a múlt héten a várt szerény bővüléssel szemben jelentősen csökkent az amerikai benzintartalék. Ezt megelőzően a kőolaj ára mintegy 18 százalékkal esett a július 11-én beállított napközbeni 147,27 dolláros csúcsról részben azokra a véleményekre, hogy az amerikai gazdaság növekedésének a lassulásával csökken a kereslet.

A csütörtökön közzétett adatok szerint minden eddig mértnél magasabbra, 4,1 százalékra emelkedett az inflációs ráta júliusban az eurózónában az Eurostat első becslése alapján. Ennek hátterében a korábban 150 dollár közelébe szökött olajár áll. Az elemzők az olaj drágulása alapján előzetesen 4,2 százalékos júliusi inflációs adatra tippeltek.

A korábbi magas olaj- és üzemanyagáraknak köszönhetően 33 százalékos eredményjavulást ért el a Royal Dutch Shell, Európa vezető olajipari vállalata, jóllehet a nigériai politikai zavargások jelentős termeléskiesést jelentettek számára. Az idei második negyedévet 11,6 milliárd eurós adózott nyereséggel zárta, elsősorban az olaj drágulásának köszönhetően.

Ez utóbbinak tudható be, hogy árbevétele az egy évvel korábbihoz képest 55 százalékkal 131,4 milliárd euróra nőtt a beszámolási időszakban. A bevétel összege a jelentések szerint felér Algéria tavalyi GDP-jével.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×