eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A világgazdasági válság tönkreteszi a francia konyhát

A világgazdaságban érzékelhető válság érzékenyen érintette az amerikai hitelezőket, az angol bankokat és a spanyol ingatlantulajdonosokat, most pedig úgy tűnik, hogy a franciák étkezési szokásait is teljesen átalakítja.

A franciák kihagyják az ebédet, az éttermekben kevesebb fogást rendelnek, és nem fogyasztanak előételt, így akarnak súlyos eurókat spórolni - derül ki egy francia felmérésből. Az éttermek, bisztrók és kávézók tulajdonosai történelmi bevételcsökkenésről beszélnek, és úgy tűnik, a gasztronómia hazájában az éttermi asztalokat felváltják a szendvicsek és a piknikek.

A séfek arról panaszkodnak, hogy bár a franciák még mindig szívesen járnak éttermekbe, ott csak egyfogásos ételt fogyasztanak mindössze 1 pohár borral. Azt állítják: a vacsorázók kihagyják az előételt, a desszertet és a kávét, hogy így spóroljanak.

"Az embereknek sokkal kevesebb a pénzük, így ha nyaralni mennek, választaniuk kell, hogy min spórolnak, és gyakran úgy döntenek, hogy az ételre fordított kiadást csökkentik" - mondta Francis Attrazic, a Kávéházak, Éttermek és Szállodák Tulajdonosainak Francia Szakszervezetének alelnöke, aki szerint az ebéd gyakorlatilag már teljesen eltűnt a franciák étrendjéből, és az esti étkezés is lerövidült.

A szakszervezet által készített felmérésből kiderül, hogy az éttermek és kávézók forgalma a nagy turistarégiókban 30 százalékkal esett vissza. A vizsgálatból kitűnik, hogy bár a nyaralók száma stabil, jóval kevesebbet költenek az ételre. A kutatást készítők azonban megjegyzik: a Franciaországba érkező külföldiek (főképp a britek, a németek és az oroszok) nem sajnálják a pénzt az éttermekre.

A francia riviérán a belföldi nyaralók azonban a vendéglők helyett inkább a pikniket és a szendvicset választják, ezért délben és az esti órákban alig ülnek vendégek az éttermek asztalainál.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×