eur:
388.49
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Nem veszünk tartós fogyasztási cikkeket

Tovább csökkent, de a korábbinál kisebb mértékben a kiskereskedelmi termékforgalom, ami bizakodásra is okot adhat a szektor képviselőinek - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára azután, hogy a Központi Statisztikai Hivatal közzétette a kiskereskedelmi termékforgalom májusi adatait.

Júliusban 97,7 százalék volt a kiigazítások nélküli kiskereskedelmi volumenindex. Ez azt jelenti, hogy az eladott árumennyiséget tekintve 2,3 százalékkal kevesebbet értékesítettek, mint egy évvel korábban - mondta el az InfoRádiónak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György kifejtette: a számok nyelvén ez azt jelenti, hogy míg 2007 májusában 497 milliárd forint volt a kiskereskedelmi érékesítés, 2008 májusában már 515 milliárd. A 18 milliárdos többlet jelentős lenne, ha nem lett volna egy 6-7 százalékos infláció. Így azonban mindez az előbb említett 2,3 százalékos volumen-visszaesésnek felel meg - jegyezte meg még egyszer a főtitkár.

A tavalyi évvel összehasonlítva, amikor a kiskereskedelmi forgalom 3 százalékkal csökkent, igen kismértékű javulást jelent ahhoz képest, hogy a visszaesés mértéke néhány tized százalékkal kisebb volt - vázolta a szakember. Ez természetesen tízmilliárd forintokat jelent a kiskereskedelemben, és azt jelenti, hogy talán az a visszaesés, ami az előző bő egy évet jellemezte, lefékeződött. Abban bízunk, hogy a második félévben növekedni fog az eladások mennyisége az előző évhez képest - mondta.

Azt élelmiszerértékesítésben az eladott árumennyiség hajszálpontosan ugyanolyan mértékben esett vissza, mint a tavalyi évben, ami 1,3 százalékos mérséklődést jelent. Azaz az élelmiszerpiacon áprilishoz képest javult a helyzet a megkérdezett szavai szerint.

Az iparcikkeket tekintve egyes területeken, például a ruházatnál vagy az illatszereknél megközelítette a forgalom a tavalyi évét - nyilatkozta a főtitkár -, de voltak olyan területek is, ahol csökkent a forgalom.

Ami meglepő, hogy a tartós fogyasztási cikkek esetében májusban volt a mélypont, 93,4 százalékos indexszel. Azaz az emberek továbbra sem vásárolnak tartós fogyasztási cikkeket, amit lehet, annak beszerzését későbbre halasztják - figyelmeztetett az az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×