eur:
387.81
usd:
357.65
bux:
68070.56
2024. május 17. péntek Paszkál

Magyar olaj: sikeres próbafúrás a szibériai sztyeppén

A MOL Nyrt. első próbafúrása sikeres volt az Oroszország nyugat-szibériai területén található Matyuskinszkaja blokkban. A magyar megyényi, 3200 négyzetkilométeres területen talált kőolajmezőn a próbatermelés megindítására várhatóan a harmadik negyedév végén kerül majd sor - nyilatkozta az InfoRádió kérdésére Holoda Attila, a MOL eurázsiai kutatás-termelés igazgatója.

A MOL 100 százalékos tulajdonú vállalata, a Matyuskinszkaja Vertikal a blokk déli szektorában lévő Ledovoje területen, 2650 méter mélységben ígéretes kőolaj előfordulást talált. Ez a szektor a cég ott korábban megszerzett és működtetett területeitől néhány száz kilométerre található, ez orosz viszonylatban kis távolságnak számít - nyilatkozta Holoda Attila kutatás-termelés igazgató.

Mint mondta: egy nagy kutatási területet vásároltak az elmúlt évben, itt található egy működő mező. Az itt kezdett kutatások első eredménye a most talált olaj. A leendő kút a MOL első tesztjei alapján 50 köbméternyi nyersolaj eredményt adott.

Ez természetesen nem a végleges eredmény, de igazolta azt a feltevést, hogy ezen a területen szénhidrogén, vagyis nyersolaj található - hívta fel a figyelmet Holoda Attila. Tulajdonképpen egy kutatási folyamat első, sikeres fázisán vagyunk túl - mondta. Hogy a mező pontosan mekkora készletet rejt, azt majd geológiai- és egyéb számításokkal megtámasztott, alapos készletértékelés után tudják megmondani. A készletértékelésre vélhetően az év második felében kerül majd sor.

Jelenleg folyik egy másik kutatófúrás, erről még nincs információ - tájékoztatott a divízióvezető. Az egész terület igen nagy, 3200 négyzetkilométer, egy tekintélyesebb magyarországi megye méretével azonos. Ebben az évben sor került egy 3 dimenziós szeizmikus mérésre, ennek eredménye alapján további kutatási célpontokat jelölnek majd ki - mondta a MOL szakembere.

A próbatermeltetés megindítására várhatóan a harmadik negyedév végén kerül sor. A próbafúrás területén még nincs semmilyen infrastruktúra, a kút magában áll a szibériai sztyeppén - hívta fel a figyelmet Holoda Attila.

Itt tehát valamilyen módon villamos-energiát kell biztosítani, hogy a kút egy helyi tartályrendszerbe tudja termeli majd a nyersolajat - mondta. A MOL gyűjtőhelyére majd tartálykocsikkal szállítják az olajat, innen kerül majd az orosz vezetékrendszerbe.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×