eur:
387.73
usd:
357.77
bux:
68109.76
2024. május 17. péntek Paszkál

KSH: Tovább csökkent a reálkereset

A bruttó átlagkeresetek január-márciusban 6,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 6,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 6,9 százalékos növekedése mellett - 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az év első három hónapjában a költségvetési szférában 715 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 941 ezren dolgoztak, a legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma átlagosan 2 millió 738 ezer volt. Az év első három hónapjában a költségvetési intézményekben összességében közel 5,6 százalékkal csökkent a létszám, míg a versenyszférában lényegében nem változott.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete az év első 3 hónapjában 196.000 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 185.500 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 226.600 forintot ért el.

A költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkereseti indexe 99,3 százalék, a versenyszférában dolgozóké pedig 110,9 százalék volt.

A versenyszférán belül átlagot meghaladó mértékben, 21,3-8,8 százalék közötti mértékben emelkedtek a keresetek a pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás, kereskedelem, javítás, a szállítás, raktározás, posta,
távközlés, valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás gazdasági ágban.

Márciusban lassult a bérdinamika, a bruttó átlagkeresetek 9,9 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakihoz képest, míg februárban még 13,1 százalék volt a 2007. azonos hónapjához viszonyított keresetnövekedés.

Január-márciusban a nemzetgazdasági átlagos nettó kereset 120.700 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 88.600 forint, a szellemi foglalkozásúaké 156.200 forint. A nettó kereset így átlagosan 6,2 százalékkal volt magasabb az előző évinél: ezen belül a versenyszférát 9,5 százalékos, a költségvetési szervezeteket pedig 0,3 százalékos növekedés jellemezte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik tagja, Samuel Alito kertjében fordítva lengett az amerikai zászló 2021 januárjában. Ebben az időszakban több, Donald Trump "valódi" győzelmét hirdető szimpatizáns is a fordított lobogóval szimbolizálta abba vetett hitét, hogy Joe Biden nem legitim módon lett amerikai elnökké választva. Korábban egy másik főbírót is bírálat ért vélt elfogultsága miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×